LAO tar oss in i fantasyn

Med hundra studentmusiker på scen hyllas science fiction och fantasy i den populärkulturella konserten Far and away i Crusellhallen den 8 maj.

– Årets största populärkulturella upplevelse, en resa in i fantasins rike, där tekniken och magin går hand i hand, utlovar Linköpings akademiska orkester, LAO, som i den här produktionen spelar tillsammans med sin systerorkester i Örebro.

Därmed blir de tillsammans uppåt hundra musiker på scen som framför musik från de mest älskade filmerna, tv-serierna och spelen med rymd- och fantasytema. Konserten dubbleras, först ut blir Örebro den 1 maj därefter Linköping och Crusellhallen den 8 maj.

Och vid premiären i Örebro var publiken minst sagt med på noterna:
– Vi hade nästan fullsatt i det nyrenoverade Örebro Konserthus och publiken som kom var mycket entusiastisk. En del hade gått ”all in” och styrt ut sig, berättar Merete Ellegaard.

Numret före paus – Imperial Marsch från Star Wars – frambringade jubel i publiken och konsertens sista stycke gav stående ovationer.

Kurs i orkesterspel ger utdelning

– Samarbetet mellan Linköpings akademiska orkester och Örebros akademiska orkester har varit så lyckat att vi redan pratar om en fortsättning. Det finns många likheter mellan orkestrarna och de håller ganska likvärdig konstnärlig kvalitet, vilket för Linköpings del är mycket glädjande eftersom det i Örebroorkestern sitter en hel del studenter från Musikhögskolan. Det visar att LiU:s satsning på kurs i orkesterspel med anställd professionell dirigent gett ett högt konstnärligt resultat, säger Merete Ellegaard.

Bakom produktionen Far and away står Orvar Säfström, kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan men numera mer känd i den symfoniska världen som Skandinaviens ledande producent av konserter med tv-spelsmusik.
Det är också Orvar Säfström som nu guidar publiken genom de drömska klangerna i Far and away, bland annat musik från Star Wars, Sagan om ringen, Avatar, Narnia, Halo och Harry Potter.

Succé med datorspelsmusik 2014

LAO har samarbetat med Orvar Säfström förr. 2014 gjorde LAO succé med Score, en konsert med datorspelsmusik.
Då medverkade även sopranen Sabina Zweiacke. Det gör hon också i Far and away, med sånger från Games of Thrones, Skyrim och Battlestar Galactica.

Det blir också en konsert med två kvinnliga dirigenter framför en stor symfoniorkester. Orkesterledarna Katarina Andreasson, professor i musikalisk gestaltning vid Örebro universitetet och Merete Ellegaard, bitr. director musices vid LiU dirigerar var sin del av konserten.