
Det är bland andra föreningen Ingenjörer utan gränser som står bakom projektet och stipendiet. I samarbete med LiU:s projekt Goda grannar erbjuder föreningen läxhjälp varje vecka för mellan- och högstadieelever i Ryd, Lambohov och Skäggetorp.
After School har pågått sedan 2010 och nu vill Ingenjörer utan gränser veta vilka resultat det har gett.

Stipendiemottagaren ska göra studien under våren 2016 och arbetet ska mynna ut i ett examensarbete på magister- eller masternivå. Studien kan till exempel handla om hur eleverna har utvecklats tack vare läxhjälpen.
Stipendiet är på 2 000 kronor och delas ut till det bästa förslaget på frågeställning.
– Det blir en win-win-situation eftersom vi får en vetenskaplig studie på vår verksamhet och studenterna får chans att knyta kontakter inom en internationell förening. Lärarstudenter är kreativa så jag är säker på att de kommer att komma på en bra frågeställning, säger Juliette Ramberg de Ruyter.
Hon poängterar att det är öppet för alla ämnesinriktningar att söka stipendiet. Studien behöver alltså inte vara relaterad till ingenjörsmässiga ämnen.
Förhoppningen är också att studien kan bidra till att utveckla läxhjälpen ytterligare.
– Vi vill kunna visa upp studien för våra donatorer och berätta om vad vi gör. Läxhjälpen är jätteviktig för föreningen eftersom många studenter vill engagera sig i ett konkret uppdrag som inte tar alltför mycket tid och då passar läxhjälp bra.
After School drar mellan 70 och 100 elever varje vecka och har tagits väl emot av både kommun, lärare, elever och föräldrar. Förhoppningen är att den kan växa ytterligare de närmsta åren och att det blir fler stipendier. Årets stipendium går att söka fram till den 13 december.
Till stipendieutlysningen, Ingenjörer utan gränser
Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Foto: Ida Sörensen, studentfotograf
Publicerad 2015-11-19