Lärarstudenter får eget stipendium

Föreningen Ingenjörer utan gränser har instiftat ett stipendium. Det ska tilldelas lärarstudenter som vill göra studier på föreningens verksamhet med läxhjälp.

Detalj av diplometNu kan lärarstudenter med inriktning från förskoleklass till och med årskurs nio söka ett nyinstiftat stipendium. Stipendiet syftar till att uppmuntra forskning kring projektet After School.

Det är bland andra föreningen Ingenjörer utan gränser som står bakom projektet och stipendiet. I samarbete med LiU:s projekt Goda grannar erbjuder föreningen läxhjälp varje vecka för mellan- och högstadieelever i Ryd, Lambohov och Skäggetorp.

After School har pågått sedan 2010 och nu vill Ingenjörer utan gränser veta vilka resultat det har gett.

Juliette Ramberg de Ruyter håller upp diplomet– Det är något av en hjärtefråga för min del att också lärarstudenter också ska få göra examensarbeten i riktiga projekt. Jag tycker att det är riktigt roligt att lärarstudenterna får en tydlig koppling mot både elever och yrkesverksamma lärare, säger Juliette Ramberg de Ruyter, projektledare för After school på Ingenjörer utan gränser och själv LiU-alumn från gymnasielärarprogrammet.

Stipendiemottagaren ska göra studien under våren 2016 och arbetet ska mynna ut i ett examensarbete på magister- eller masternivå. Studien kan till exempel handla om hur eleverna har utvecklats tack vare läxhjälpen.
Stipendiet är på 2 000 kronor och delas ut till det bästa förslaget på frågeställning.

– Det blir en win-win-situation eftersom vi får en vetenskaplig studie på vår verksamhet och studenterna får chans att knyta kontakter inom en internationell förening. Lärarstudenter är kreativa så jag är säker på att de kommer att komma på en bra frågeställning, säger Juliette Ramberg de Ruyter.

Hon poängterar att det är öppet för alla ämnesinriktningar att söka stipendiet. Studien behöver alltså inte vara relaterad till ingenjörsmässiga ämnen.

Förhoppningen är också att studien kan bidra till att utveckla läxhjälpen ytterligare.

– Vi vill kunna visa upp studien för våra donatorer och berätta om vad vi gör. Läxhjälpen är jätteviktig för föreningen eftersom många studenter vill engagera sig i ett konkret uppdrag som inte tar alltför mycket tid och då passar läxhjälp bra.

After School drar mellan 70 och 100 elever varje vecka och har tagits väl emot av både kommun, lärare, elever och föräldrar. Förhoppningen är att den kan växa ytterligare de närmsta åren och att det blir fler stipendier. Årets stipendium går att söka fram till den 13 december.

Till stipendieutlysningen, Ingenjörer utan gränser

Text: Adam Rindeskär, studentreporter