Designa din egen utbildning - läs fristående kurser

Att läsa fristående kurser passar perfekt för dig som vill prova på studier, spetsa dina kunskaper eller fördjupa dig inom ett ämne. Här kan du designa din egen utbildning!

Foto Anna NilsenNär du läser fristående kurser söker och antas du till en kurs i taget. Du kan på så vis välja att läsa ett enskilt ämne eller forma en unik utbildning efter intresse. Flexibiliteten och valfriheten är stor! Linköpings universitet har över 550 fristående kurser att välja mellan inom ett stort antal ämnesområden.

Välkommen att läsa fristående kurser på LiU!

Därför läste vi kurser

Rasmus Evinsnö

Fick stort kontaktnät

- Att läsa fristående kurser gör att man hela tiden träffar nya människor och har gjort att jag nu har ett stort kontaktnät.

Läs hela artikeln med Rasmus

Bild på fristående kursare

Frihet att välja

- Fördelen är friheten, att kunna välja att läsa det du tycker är roligast och i den takt du vill.

Läs hela artikeln om vad kursare säger om sina studier

Elin-Karlsson-tidigare-student

Fick jobb samma dag som hon lämnade in uppsatsen

- Tanken på att skapa något unikt och på så sätt sticka ut på arbetsmarknaden lockade mig mycket. Och jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde fristående kurser istället för ett program.

Läs hela artikeln med Elin

Hur går det till?

Ebba valde att sätta ihop sin utbildning av fristående kurser. Hör henne berätta varför och hur i detta seminarium från Öppet hus.

Vägen till examen

Hjälp att planera studierna
Visa/dölj innehåll

Olika längd, takt och nivå

Kurser kan vara olika långa, allt från några veckor till flera terminer, och de går att läsa på olika nivåer – grundnivå och avancerad nivå. De har också olika studietakt, en del ges på helfart, andra på halvfart och en del på kvartsfart.

Läs mer om olika utbildningsnivåer

Spetsa din programutbildning

Om du läser på ett program kan du komplettera din utbildning med fristående kurser och på så sätt spetsa dig.

Kursstudier och arbetsliv

Att många fristående kurser ges på deltid eller kvällstid gör att de kan passa bra för dig som jobbar dagtid. Om du arbetar finns det också stora möjligheter att du kan hitta kurser som du har nytta av i ditt yrkesliv. Många av våra kurser vänder sig särskilt till olika yrkeskategorier och fungerar som fort- eller vidareutbildning.

Kontakta en studievägledare

Om du planerar att läsa fristående kurser kan det vara bra att kontakta en studievägledare för att få hjälp att planera dina studier. Vilka kurser du väljer beror på dina framtida yrkesplaner och intressen.

Kontakta studievägledare

Ansökan till fristående kurs
Visa/dölj innehåll

Nyheter och reportage om kurser