Lilla Augustpriset till LiU-student

Det blev Rasmus Bjerkander, psykologstudent vid LiU, som fick ta emot Lilla Augustpriset 2015.

Rasmus Bjerkander tar emot pris och jubel. Foto: Evan Pantiel.- Jag har inte riktigt vågat satsa på att bli författare, men nu ska jag nog göra det, kommenterade Rasmus Bjerkander priset. Inte heller hade han vågat förbereda något vinnartal.

Årets Lilla Augustpris går till Rasmus Bjerkander novell "Den på intet vis speciella" som handlar om släktrelationer, dolda strukturer och döden.
Han fick ta emot priset på måndagskvällen ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand i Konserthuset i Stockholm. Priset om 15 000 kronor delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år.

Varje år skickas det in runt 600 bidrag till Lilla Augustpriset, facktexter, prosa och lyrik. Med åren har priset blivit ett slags plantskola för unga författare; sedan 1994 har minst åtta av dem som varit nominerade eller vunnit priset debuterat som författare.

Läs vinnarnovellen Den på intet vis speciella

Läs om nomineringen Kanske Lilla Augustpris-vinnare

Foto: Evan Pantiel