Linda mäter och analyserar för att utveckla nya typer av värmekameror

Namn: Linda Höglund
Jobb: Jet Propulsion Laboratory, Kalifornien.

Linda Höglund, alumnDu arbetar på Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien. Vad gör du mer specifikt?

- Jag jobbar på Jet Propulsion Laboratory som ligger i Pasadena, i norra delen av Los Angeles. Där arbetar jag i en grupp som utvecklar nya typer av IR-detektorer (värmekameror). Inom gruppen jobbar vi med allt ifrån teoretisk modellering och odling av det värmekänsliga materialet till utvärdering av kameror baserade på detta material. Min roll i gruppen är att utvärdera kvaliteten på det värmekänsliga materialet genom olika optiska mätningar direkt efter odlingen.

Hur var din väg för att hamna där?

- Efter utbildningen på Teknisk Fysik och Elektroteknik började jag jobba med utveckling av olika typer av värmekameror, först under mitt exjobb på Thin Film Electronics och sedan på Acreo AB i Kista. När jag jobbat några år med detta kände jag att jag ville fördjupa mig ytterligare inom området och kombinerade min tjänst på Acreo med doktorering på IFM i Linköping som en slags Institutsdoktorand. Under tiden som doktorand träffade jag på forskningschefen för IR-gruppen på JPL på ett antal konferenser och efter min disputation blev jag tillfrågad om jag ville börja jobba hos dem.

Vad är det bästa med ditt jobb och vad är största utmaningen?

- Det bästa med jobbet är möjligheten att få jobba med spjutspetsforskare inom IR-teknik och lära mig av dem, samt att jag får fördjupa mig ytterligare inom IR-området. Den största utmaningen är att utveckla nya mätmetoder för att bättre kunna utvärdera vårt material.

Hur skulle du beskriva en typisk arbetsdag?

- Min arbetsdag består oftast av mätningar och analys av mätresultaten. Mätningarna består av fotoluminescens och absorptionsmätningar för att utvärdera materialkvalitet och det våglängdsområde IR-materialet är känsligt inom, samt livstidsmätningar för laddningsbärare i materialet för att få ett mått på hur bra en IR-detektor baserat på detta material kan bli. När jag analyserat mina mätresultat skickar jag detta till mina kollegor som jobbar med teoretiska beräkningar, odling och detektorkaraktärisering för att vi därefter ska kunna fatta ett beslut hur vi ska gå vidare.

Du läste till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik. Varför valde du just den utbildningen?

- Det var väl lite av en slump att det blev just detta eftersom jag började med att läsa ekonomisk linje på gymnasiet. Efter att ha kompletterat med ett naturvetenskapligt basår insåg jag hur spännande fysik är och jag har alltid haft lätt för matte, så Teknisk Fysik verkade vara en bra utbildning för mig. Jag hade dessutom hört väldigt mycket gott om utbildningarna i Linköping så därför sökte jag mig dit.

Har du något tips till de som väljer universitetsutbildning?

- Om du funderar på en teknisk utbildning så är det bra att välja något som är ganska brett i början. De sista åren finns alla möjligheter att specialisera sig inom det område man är mest intresserad av. Bland mina kurskamrater på Teknisk Fysik har vi alla gått väldigt olika vägar och jobbar med alltifrån motorutveckling på Daimler Chrysler, utveckling av kommunikationssystem i JAS Gripen, utveckling av mobiltelefonsystem på Ericsson och utveckling av produkter för bilsäkerhet, elektronikutveckling och programmering till forskning inom polymer elektronik och halvledarmaterial.

 

Taggar Visa/dölj innehåll