Linköping är Årets studentstad

Samverkan, studentinflytande, pedagogisk utveckling, hemkänsla. Med en lång motivering som täckte det mesta tillkännagav ordförande för Sveriges förenade studentkårer att Linköping utsetts till Årets studentstad 2016/17.

Rektor Helen Dannetun, kommunstyrelsens ordförande Christina Edlund och de tre studentkårerna fanns alla på plats i Kollektivet mitt i Linköping när Caroline Sundberg som ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, tog till orda för tillkännage valet av Årets studentstad.

Och det gjorde hon med en mycket lång motivering som innefattade allt från samarbetet med kommunen och studenterna till den pedagogiska utveckling som LiU bedriver till det faktum att LiU har genuslektorer.

– Med en stark studentröst, tydlig samhällsplanering och ett intresse för utveckling av staden såväl som lärosätet är jag stolt över att få överlämna utmärkelsen till Linköping, sade Caroline Sundberg.

– Genom att aktivt ta tillvara på studenternas åsikter har Linköpings universitet tillsammans med kommunen, regionen och näringslivet lyckats skapa en studentstad som står ut ur mängden. Linköping har blivit staden i ljus som värnar om alla studenter och om studentlivet, sammanfattades motiveringen senare i ett pressmeddelande från studentkåren StuFF.

Årets studentstad x 3

– Vi är oerhört stolta. Studentinflytandet på LiU är extraordinärt. Utmärkelsen är också en en bekräftelse på att vi studenter som jobbar ideellt för ett levande studentliv lyckats. Vi är på rätt väg, sade Martina Johansson, kårordförande på StuFF, för studentkårernas del innan det var dags att hugga in på tårtan.

– Jag är dubbelstolt, det är ju andra gången vi får utmärkelsen. 2014 var det Norrköping som blev årets studentstad, kommenterade rektor Helen Dannetun.
– Omkring 70 procent av studenterna på LiU kommer från andra regioner. För oss är det väldigt viktigt att de kommer till en stad där de känner sig välkomna och snabbt blir hemmastadda i.

Faktum är att rektor Dannetun kan vara trippelstolt. Linköping har fått utmärkelsen en gång tidigare, 1999.

Kommunstyrelsens ordförande Christina Edlund var inne på samma tema som Helen Dannetun när hon tackade SFS för utmärkelsen.
– Vi har ett extra ansvar för att studenterna ska trivas de år de studerar vid LiU. Jag är stolt – men inte nöjd. Vi har mycket att följa upp nu, sade hon med ett brett leende.

Sveriges förenade studentkårer har sedan 1999 delat ut utmärkelsen Årets studentstad. Priset går till en studentstad där kommun, lärosäte och studentkår samarbetar för studenternas bästa, där studenter trivs och omhändertas samt där det finns ett fungerande studentinflytande.

Studenternas snabbguide

Studenterna ger dig en snabbguide genom Linköping

Linköpings kommun lyfter årets studentstad. Här får du se några av studenterna visa vad Linköping har att erbjuda.

Hitta din utbildning hos oss