Hjälper företag att växa

Som managementkonsult på XLENT Strategy hjälper Lisa Ek företag att växa.
- Det är en lyx att kunna jobba med en frågeställning och riktigt få borra ner sig i den. Att få ta tag i ett problem och kunna hjälpa till att lösa det.

Namn: Lisa Ek
Jobbar: Konsult på XLENT Strategy
Examen: 2010

Lisa Ek, alumnLisa jobbar med en kund i taget och kunderna är ofta stora globala industriföretag.
– Vi hjälper dem att skapa konkurrensfördelar genom att analysera deras marknad och hitta de kundbehov som just de är bäst lämpade att uppfylla. Som konsult jobbar jag med hela processen, från strategi till produktutveckling, marknadsföring och försäljning. Vi hjälper företaget att skräddarsy sin produkt utifrån kundernas behov.

En typisk dag kan Lisa antingen sitta ute hos sin kund eller arbeta tillsammans på distans från kontoret i Stockholm, som idag då hon deltog i en videokonferens med deltagare från Portugal, Finland och USA.
– Det handlade om produktutveckling av logistiktjänster. Jag jobbar oftast nära kunden. Som konsult kan jag borra ner mig en frågeställning, det är en lyx för som anställd på ett vanligt företag jobbar man ofta med flera olika saker samtidigt. Jag får ta tag i ett problem och hjälpa till att lösa det, det älskar jag.

Konsultjobbet omväxlande och utmanande

Lisa har jobbat som konsult i lite mer än två år. Hennes jobb är att leverera i projektet och bygga upp förtroendet ute hos kunden och ansvaret börjar mer och mer glida över i en projektledarroll.
– Jag får uppleva mycket, jobba med olika sorters frågeställningar och företag. Adrenalin-nivån är ofta hög, det är mycket ansvar och det händer saker hela tiden. Då har jag nytta av min utbildning, den var tuff men jag lärde mig att våga, att jobba hårt och arbeta i projekt.

Intresse för företagsfrågor

Lisa har alltid varit intresserad av företagsfrågor; hur får man företag att växa och vara lönsamma? Hur skapar man en bra företagskultur och hur kan man få ut full potential av ett team? När hon skulle välja utbildning stod det mellan civilekonom och civilingenjör i industriell ekonomi men med en naturvetenskaplig examen från gymnasiet och ett intresse för matematik så var valet enkelt till slut. När Lisa väl hade bestämt sig läste hon på om industriell ekonomi på de universitet som utbildningen fanns på, 2005.
– Jag ville läsa den bästa utbildningen och LiU var det självklara valet. Industriell ekonomi på LiU har en lång tradition och är bra uppbyggt från dag ett. Jag hade ett tufft första år. Det var mycket nytt och matten var svår. Så mellan årskurs 1 och 2 funderade jag på att söka något annat. Men jag vägrade ge upp för jag ville se vad den här utbildningen skulle kunna ge mig efter examen, och det har jag inte ångrat en dag.

Vänner för livet

Det är inte bara en bra utbildning som Lisa har med sig från tiden på LiU.
– Jag har fått vänner för livet, många har jag kontakt med dagligen. Campus i Linköping är en rolig miljö där det alltid händer något.

Lisa var engagerad i sektionen, kåren och ett flertal föreningar under sin tid på LiU.
– Genom mitt engagemang har jag fått erfarenheter som kompletterar min utbildning perfekt. Den var teoretisk och genom mitt engagemang kunde jag omsätta mina kunskaper i praktiken. Jag lärde mig hur man organiserar och samarbetar med andra.

Som råd till blivande studenter på industriell ekonomi säger hon:
– Kämpa hårt och ge inte upp. Men tillåt dig också att ha kul på vägen. Ta tillvara på tillfället att engagera dig och lära känna massa sköna och drivna människor.

Taggar Visa/dölj innehåll