Ingenjör - inget självklart val

Lisa Blomquist visste inte vad hon ville bli, men funderade på ingenjör. Hon går nu sista året på Kemisk biologi-programmet där man efter ett år väljer naturvetare eller ingenjör.

Lisa, som pluggar kemisk biologi, parkerar sin cykelFoto: Karolin StorckLisa Blomquist kommer ursprungligen från Karlstad. När hon sökte universitetsutbildning var Linköping enda studieort där hon kunde välja ett program med senarelagt val av inriktning: om man vill bli civilingenjör eller inte.

– Det var inte alls givet vad jag skulle läsa men möjligheten att välja utgång kändes bra och i dag vet jag att valet var helt rätt, säger hon.

Efter gymnasiet jobbade Lisa Blomquist i två år innan hon sökte till universitetet. Det var en stor omställning att börja plugga men under första året på Kemisk biologi-programmet mognade hennes beslut att välja civilingenjörsspåret. Valet har visat sig vara både kul och intressant men också en rejäl utmaning. Den har Lisa Blomquist hanterat genom att diskutera, plugga och jobba hårt tillsammans med studiekompisar.

– Med stöd av andra klarar man mer än man tror och blir klokare på köpet. Jag hade aldrig fixat det på egen hand.

Biokemi med fokus på kroppen

Utbildningen har bitvis varit tuff men rolig och engagerande, menar hon.

– Ju mer jag läser och lär mig, desto mer intressant blir ämnet. Biogasreaktorer var det senaste som fängslade mig. Även industriell proteinteknik var superspännande.

Utbildningsprogrammet är inriktat mot att utveckla nya tekniker baserade på naturvetenskapliga och medicinska kunskaper. Det innehåller därför mycket biokemi med fokus på kroppen men har också en stor bredd. Till exempel finns delkurser orienterade mot ledarskap och entreprenörskap.

Som student kan du påverka

Stämningen på programmet beskriver Lisa Blomquist som väldigt bra. Hon har varit engagerad i sektionsstyrelsen och tycker att det mesta som har med utbildningen att göra är positivt. I och med engagemanget i sektionen har hon varit studienämndsordförande och menar att studenterna har ett stort inflytande över kursernas innehåll.

– Vi studenter kan verkligen göra skillnad. Genom utvärderingar har vi kunnat påverka så mycket att hela kursavsnitt har bytts ut. Det är verkligen bra.

Men det har ibland varit lite svårt att få övriga studenter att förstå vilka möjligheter de faktiskt har.

– Det är inte helt enkelt att få fram budskapet om hur mycket vi kan påverka och att det kräver en insats av oss.

Läser kurser med andra program

Under utbildningens början var många kurser tillsammans med andra utbildningsprogram, till exempel under de stora inledande mattekurserna. Det har även förekommit på några senare masterkurser. Bra tycker Lisa Blomquist.

– Det är alltid trevligt att träffa nya människor. Det ger perspektiv och gör att man inte fastnar i sin egen bubbla.

Programmet Kemisk biologi har också blicken riktad utåt mot näringsliv och möjliga framtida arbetsgivare. Bland annat genom kontakter med företag och studiebesök, till exempel hos skogsbolaget Södra Skogsägarna.