Inspiration, teknologi och spel på LiU Game Awards 2015

På LiU Game Awards prisas universitetets bästa spelutvecklare.
Se framtidens spelsuccéer och lyssna till intressanta föreläsare från spelbranschen den femte november på Trappan i Norrköping.

Prisutdelning 2014 för LiU Game Awards. Pristagare på scen med diplom.Foto: Marcus Stenbeck
På Trappan i Norrköping arrangerar LiU Innovation den sjätte upplagan av LiU Game Awards. Förutom korandet av universitetets bästa spelutvecklare kommer även ett dussin föreläsningar att hållas av framgångsrika personer i spelbranschen.

– Första året var det bara ett tjugotal besökare på en enkel prisceremoni kopplad till en kurs i spelutveckling. Sedan har vi växt för varje år som gått, i år har vi tolv föreläsare från spelbranschen och vi siktar på 250 besökare, säger Tomas Ahlström på LiU Innovation.

Närmare 80 olika spelprototyper ställer upp i årets tävling där juryn bestående av de gästande föreläsarna utser vinnaren. Första priset är 20 000 kronor som skall gå till att färdigställa och lansera spelet. Förutom chansen att vinna prispengar så är tävlingen ett bra tillfälle för deltagarna att uppmärksammas av spelbranschens representanter.

Uppmärksamhet som kan vara väldigt gynnsam inför framtida karriärer inom spelutveckling.

Spelidé med potential

Förra årets vinnare Jesper Tingvall fick hjälp på traven med spelet som han vann med. Han lyckades få kontakt med en spelförläggare och har fått stor igenkänning tack vare vinsten i LiU Game Awards.

– Efter att ha fått en massa positiv feedback av att visa upp prototypen på LiU Game Awards insåg jag potentialen i spelidén. Sen dess har jag parallellt med studierna fortsatt utveckla spelet, säger Jesper Tingvall.

Bland de gästande föreläsarna är blandningen stor. Allt från en av världens största spelutvecklare Electronic Arts till små spelstudior bestående av bara ett par personer finns representerade. Tomas Ahlström väljer framförallt att lyfta fram de franska spelutvecklarna Dontnod som kommer föreläsa under kvällen. De har fått mycket uppmärksamhet för sitt kritikerrosade spel Life Is Strange.

Efter prisutdelning och föreläsningarna är det dags för mingel. Tomas Ahlström utlovar en god chans för studenter, forskare och folk från spelbransch att utbyta idéer och skaffa inspiration.

– I år blir det en riktigt bra tillställning. Det kommer bli en härlig kväll fylld med innovation, spel och inspirerande möten.

Bild: Marcus Stenbeck, vinnarna LiU Game Awards 2014
Text: Joachim Hörnqvist, studentreporter