LiU har starkt varumärke

Linköpings universitet klarar sig bra i en ny undersökning av vilka lärosäten svenskar rankar högst. 
Foto: Thor BalkhedAllra högst ligger inte oväntat klassiska universitet och högskolor som Chalmers, KTH, Lund, Uppsala, Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska Institutet – men LiU är i topp bland unga lärosäten och före Göteborg, Stockholm och Umeå.

Det är undersökningsföretaget Novus som på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges Annonsörer undersöker svenskars inställning till olika varumärken. Inför höstens terminsstarter fick 1000 svenskar välja ut tre högskolor/universitet som de tycker har ett starkt varumärke från en lista över svenska lärosäten.

Chalmers tekniska högskola visade sig ha starkast varumärke (59%), tätt följda av KTH (57%). Därefter kom Lund (26%), Uppsala (23%), Handels (22%) och KI (12%) – och sedan LiU på sex procent.

– Chalmers, KTH och Lunds universitet är några av landets största och äldsta lärosäten och har länge jobbat med sitt rykte, anseende och varumärke. Att bygga ett starkt varumärke tar tid och kräver ett dedikerat arbete, men ger också mångfaldigt tillbaka när man väl lyckas, säger Tero Marjamäki på Sveriges Annonsörer.