LiU klättrar på världsrankning

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt på den så kallade Shanghai-listan, en global rankning som framför allt mäter forskningsstyrka. För första gången tar LiU plats bland världens tre hundra toppuniversitet.

Foto: Anna NilsenUnder flera år har Linköpings universitet stadigt förbättrat sin position på Shanghai-listan, trots hårdnande konkurrens inte minst från unga asiatiska lärosäten. I den rankning som idag presenterats hamnar LiU på plats 294, jämför med 306 ifjol. Under den senaste femårsperioden har LiU avancerat cirka hundra platser.

Shanghai-listan bygger bland annat på hur forskare publicerar sig i ansedda vetenskapliga tidskrifter och citeras av andra forskare. På listan över mycket högt citerade forskare återfinns sedan tidigare de båda materialforskarna Olle Inganäs och Fengling Zhang från LiU, som nu även fått sällskap av psykologiprofessorn Gerhard Andersson.

Shanghai-listan toppas av Harvard University, följt av Stanford University, båda från USA. Trea ligger brittiska University of Cambridge. Den amerikanska dominansen är förkrossande. Av de tjugo högst rankade är sexton från USA. Tre svenska lärosäten finns med bland de hundra främsta: Karolinska Institutet (44), Uppsala universitet (63) och Stockholms universitet (74).

Shanghai-listan heter egentligen Academic Ranking of World Universities (ARWU) och tas årligen fram av Jiao Tong-universitetet i Shanghai i Kina. Den räknas tillsammans med de brittiska rankningarna QS World University Rankings och Times Higher Education-listan som de tre största och mest betydande globala rankningarna. Linköpings universitet har under flera år stadigt avancerat på samtliga dessa listor.

Mer om årets Shanghai-lista