LiU medlem i Clinton Global Initiative

Några minuter med Fredrik Gustafsson, LiU-professorn som leder projektet Wildlife Security, med anledning av att LiU nu är medlem i Clinton Global Initiative. Målet är att stoppa tjuvskytte av utrotningshotade djur i Östafrika.

Linköpings universitet är nu upptaget som medlem i Clinton Global Initiative, i kategorin Commitment to action, vad innebär det?
- Att det nu tas krafttag mot det organiserade tjuvskyttet som hotar att utrota flera vilda djurarter, som elefanter och noshörningar. Den illegala handeln med horn omsätter nära nog lika mycket som handeln med guld och kokain på den svarta marknaden. Det finns också en tydlig koppling mellan det organiserade tjuvskyttet och global terrorism. Vi har varit med i initiativet även under året som gått, men då som teknikpartner till Stimson centre. Nu står Linköpings universitet som ägare av projektet och det innebär att ett svenskt universitet har upphöjts till medlem.

Fredrik Gustafsson, professor Foto: Göran Billeson
Vad betyder det mer konkret?
– Att vi stod som teknikpartner innebar att många viktiga aktörer fick upp ögonen för projektet, som FN, världsbanken och många fler. Vi får tillgång till det enorma nätverk Clinton Global Initiative har. Vi har redan fått med flera viktiga partners i projektet som bidragit både med pengar och material. Jag hoppas att vi nu får ännu större synlighet och får med än fler företag och organisationer i arbetet.

Det första projektet handlar ju om att skydda utrotningshotade noshörningar i reservatet Ngulia i Kenya, hur går det?

– Vi är inne i ett mycket spännande skede då vi precis har levererat utrustning, mobiltelefoner och läsplattor till vaktstyrkan i reservatet. De är uppkopplade mot en molnbaserad databas där de kan kommunicera såväl med varandra som med ledningen. De ser var djuren befinner sig och kan följa deras rörelser även i mörker. Vi har också startat utbildningarna av vakterna och deras befäl.

Hur har ni jobbat?
– För design, användargränssnitt och utbildning står vår Kenyanska partner, företagarnätverket iHub. De har tagit fram lösningarna i nära samarbete med användarna. Vi har i vår tur arbetat med de tekniska lösningarna som vi också testar noga i Kolmården. När det gäller hårdvaran använder vi mogen teknik, men vi tar nu fram allt smartare algoritmer som kopplar samman data från olika typer av sensorer ute i reservatet med de rapporter som vakterna skickar in så att de får en överskådlig helhet. Systemet fungerar både för övervakning och larm.

Kan besökarna i Kolmården se något av detta?
– Absolut. Vi har fått ett skyltfönster intill savannen där besökarna kan följa djuren som finns där och vi beskriver också projektet.

– Vad händer nu?
Det är mycket spännande som händer, någon av oss i projektet åker ner till Kenya en gång i månaden för att stämma av och få återkoppling av erfarenheter. Den 3 november bjuder vi in svenska teknikföretag till en workshop i Kolmården för att visa vilken stor exportmarknad detta handlar om. Det kommer även att finnas gäster från Kenya närvarande. Vi är övertygade om att svensk teknik kan göra mycket gott, inte bara förhindra tjuvskytte av utrotningshotade djur utan även bidra till en ökad stabilitet i världen.

Lycka till!

Wildlife Security