Promotionsveckan – allt du behöver veta

Lördag 20 maj 2017 promoveras 102 nya doktorer tillsammans med fyra hedersdoktorer – varav en är Nobelpristagare – vid årets promotionshögtid i Linköping Konsert & kongress. Samtidigt installeras åtta nya professorer vid Linköpings universitet.

I år är det ovanligt många nydisputerade LiU-doktorer som ska promoveras: 102 doktorer kommer med skälvande ben vandra över parnassen och motta sina emblem vid ceremonin som avslutar forskarutbildningen och markerar övergången till stadiet som lärare. 

Deras forskningsinsatser spänner över vida fält – 48 har disputerat inom Medicinska fakulteten, 37 inom Tekniska fakulteten, 14 inom Filosofiska fakulteten och tre inom Utbildningsvetenskap. Drygt hälften av doktorerna är kvinnor.

Nobelpristagare bland hedersdoktorerna 

Till hedersdoktorer promoveras den japanske fysikern Hiroshi Amano (mottagare av Nobelpriset i fysik 2014), astronomen Marie Rådbo, den australiske pedagogen Graham Hendry samt Sara Mohammad, opinionsbildare mot hedersvåld.

Åtta nya professorer installeras. Deras forskning rör barn, beroendesjukdomar, biomedicinsk laboratorievetenskap, genus, kirurgi, miljökommunikation, rehabiliteringsmedicin och smärta.

Vid ceremonin delas även Linköpings universitets förtjänstmedalj ut till f.d. överbibliotekarien Margaretha Grahn och kommunalrådet Lars Stjernkvist.

Föreläsningar och konserter inleder högtidshelgen

Under fredagsförmiddagen föreläser samtliga hedersdoktorer och på fredagskvällen klockan 19.00 är det akademisk festkonsert i Missionskyrkan i Linköping. Östgöta Kammarkör och Linköpings Akademisk orkester medverkar.

Promotions- och installationshögtiden äger rum lördagen den 20 maj kl 16.00 till cirka 18.30 i Linköpings Konsert & kongress. 

Filmer om förberedelserna

Bråda dagar för ceremonimästaren

Anmälningslistor, diplom, bordsplaceringar och körscheman. Alla detaljer måste stämma på promotionsdagen. Men utan ceremonimästaren skulle det inte bli någon ceremoni. Camilla Smedberg håller i trådarna inför årets akademiska högtid. Och förberedelserna har pågått i månader. 

Doktorshatten är ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier. Metoderna och ingredienserna är desamma som på 1800-talet: schellack, hög värme, kunskap och tid. Det går inte att ha bråttom.

Hjälp! Bänkarna för doktorshattarna räcker inte till

Förberedelserna inför helgens promoveringar har pågått i månader. Alla detaljer måste stämma – också förstås bänkarna där doktorshattarna vilar på scenen innan de placeras på doktorernas huvuden. Men i år är det ovanligt många doktorer som ska promoveras, så bänkarna räcker inte till. Mats Nåbo, designlärare på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, och som formgett bänkarna, fick ställa sig vid snickarbänken.

Årets akademiska högtid är här

Långklänning, frack, lagerkransar och doktorshattar. Den här veckan är inte som någon annan: på lördag promoveras 102 nybakade doktorer och åtta professorer kommer att installeras under högtidliga former. 

Vad händer när? Se hela programmet