LiU på plats i Vallastaden

På lördag invigs Linköpings universitets nya granne - Vallastaden. Mellan den 2-24 september kan besökare ta del av Sveriges största bo- och samhällsexpo. Med sina 70 utställningar är Vallastaden 2017 den största bomässan i svensk historia, och även LiU finns på plats med flera utställningar.

Med bara ett par dagar kvar till invigning så arbetas det intensivt på området för att få klart det sista inför lördagens invigning av Vallastadens bo- och samhällsexpo. Projektet startade för fem år sedan, och resultatet är 1000 bostäder byggda av 40 olika aktörer. Under expot kan man som besökare ta del av ett 70-tal utställningar, bland annat ett stort antal hemutställningar där inredare skapat hemlika miljöer utifrån olika koncept. 

-Vi vill visa att LiU Malmsten utbildar studenter som är gångbara på den internationella marknaden, säger Johan Knutsson, professor i möbelkultur.


När man kliver in i den utställningslägenhet där LiU Malmsten huserar nås man direkt av en lätt doft av furu. I taket hänger pallar i olika design, och på de två våningsplanen står flertalet möbler uppställda. Här har LiU Malmsten sin hemutställning Design in Pine (Design i furu).

- För några år sedan hade vi på LiU Malmsten ett samarbete med Svenskt trä. Projektet handlade om hur man lanserar just furu som ett bra möbelmaterial på andra håll i världen, än bara i Sverige. 

I projektet som genomfördes mellan 2015-2017 ville två kinesiska möbelproducenter utveckla möbler av svenskt furuträ och med svensk design för den kinesiska marknaden. Resultatet blev nio prototyper, designade av studenter vid LiU Malmsten och tillverkade vid de kinesiska företagen. Möbler som nu ska visas under Vallastadens bo- och samhällsexpo. 

- Det är intressant att se vad våra studenter kan lära av andra länders kulturer och få dem att anpassa sin design efter andra länders behov, säger Johan Knutsson.

Förutom hemutställningen Design in pine, erbjuder LiU flera andra utställningar, samt demonstration av Active learning environment under utställningsperioden. 

Läs mer om vad LiU gör på expot här: https://liu.se/artikel/sa-kommer-liu-att-finnas-med-pa-expot

Foto: Elisabeth Wahrby

 

Taggar Visa/dölj innehåll