LiUs mest spridda artikel

När LiU-artikeln ”Programvaror för fMRI räknar fel” publicerades i tidskriften PNAS den 28 juni gick siffrorna i taket. På bara ett par veckor blev artikeln den som fått störst spridning i sociala medier.

Docent Anders Eklund vid IDA/IMT testade metoderna som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror. Han kunde visa att de är för dåliga och räknar fel. Artikeln publicerades i den högt rankade tidskriften PNAS och ett pressmeddelande gick ut om detta.

LiU-Nytts artikel: Programvaror för fMRI räknar fel

All time high

Anders Eklund, docent vid IDA/IMTFoto: Monica WestmanNär nu två veckor gått sedan publiceringen har artikeln publicerats på 1 308 ställen i olika social medier såsom Facebook, Twitter, nyhetssajter och bloggar. Det är all time high för en publikation från LiU. Och då handlar det alltså enbart om spridningen på nätet, tryckta medier och etermedia är inte inräknat här.
- Det är väldigt roligt att vår forskning fått så stor uppmärksamhet, men det är samtidigt lite tråkigt att en del medier överdrivit eller feltolkat våra slutsatser, kommenterar Anders Eklund. Vissa nyhetssajter har skrivit "40 000 fMRI-studier är fel", men det är inte vad vi skriver i artikeln. Vi skriver snarare att många studier kan ifrågasättas, eftersom de statistiska metoderna inte alltid fungerar. Att räkna ut hur många studier som verkligen är fel är inte praktiskt möjligt, eftersom original-data från alla studier inte finns kvar eller inte är fritt tillgängliga.

USA, England och Japan

Intresset för artikeln har varit överväldigande och har spridits i sociala medier över världen. Främst i USA, England och Japan som god trea. Som jämförelse kan nämnas att den LiU-artikel som fått näst mest spridning i sociala medier var den om elektroniska plantor som publicerades i slutet av november 2015. Den fick närmare 800 spridningar i sociala medier. Och det var jättemycket då.
Varför tror du att just den här artikeln blivit så spridd?
- Jag tror att det är en kombination av att många är intresserade av psykologi och hjärnan, och därmed indirekt intresserade av fMRI, samt att vår studie kan ha en stor betydelse för tolkningen av både gamla och nya fMRI-studier, säger Anders Eklund.
Mätmetoden som används för att mäta spridningen på nätet heter Altmetric.

Se Almetrics mätresultat här