LiU:s mest upptagna alumn?

Norrköpingssonen tillika LiU-alumnen Jan Göransson är presschef för Svenska filminstitutet, som under Oscarsgalan anordnade ett viewing party i Los Angeles. Av de totalt fem nominerade svenskarna blev Linus Sandgren den enda som tog hem priset. Han vann i kategorin Bästa foto, med filmen La la land.

Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet och LiU-alumn. Hur känns det?
-Det känns ganska skönt. Det var otroligt roligt att Linus Sandgren vann. Han var visserligen favorittippad, men det var ju faktiskt första gången på 33 år som en svensk vann i den kategorin. Linus är en väldigt skicklig fotograf och jag har följt hela hans karriär. Så det var kul att se att det gått så här bra och att han kommit så långt.

Vad säger du om de andra nominerade svenskarna?
-Då kan jag ju tycka att det var väldigt tråkigt att inte En man som heter Ove vann i någon av kategorierna. Jag tyckte Ove var så fin för den stack ut mycket från de andra nominerade. De andra är ju väldigt skickliga, men de har å andra sidan vunnit mycket genom åren. Ove var ett otroligt hantverk. Jag trodde att de skulle vinna, de var speciella och nominerade andra gången i rad. Men så blev det inte. Men sen är det ju säkert så att många vill jobba med dem efter det här.

Årets Oscarsgala var den första för Jan Göransson och hans roll som presschef var att ansvara för den svenska pressen.
-De nominerade filmerna har publicister som sköter kontakter med media, men de ville koncentrera sig på internationella medier. De delegerar så att jag tar hand om svensk press som jag ser till får prata med de nominerade. Bland annat arrangerade vi en pressträff när alla filmer kom i fredags kväll.
SFI:s huvudevent var dock ett så kallat viewing party.
Gänget bakom filmen En man som heter Ove-Vi hade inte möjlighet att komma in på själva galan, där finns bara 3 500 platser. Men vi arrangerade ett viewing party bredvid på ett legendariskt hotell där de första Oscarsgalorna ägde rum. Många från Ove-gänget var där, bland annat fotograf, klippare, musik och huvudroller från filmen. Många svenskar verksamma i Hollywood var också på plats. Även Sveriges ambassadör och kulturråd var där. Pressen, bland annat SVT och DN, var också hos oss.

Från LiU till Hollywood

Vägen till SFI gick via kulturvetarprogrammet på LiU och en praktikplats på Dramaten.
-Jag gick kulturvetarprogrammet i Linköping, och i det ingick 10 veckors praktik. Linjen hette för övrigt kulturkommunikationslinjen på den tiden. Praktiken ville jag göra på SFI, men de svarade inte på min ansökan. Då hamnade jag på Dramaten och Stockholms stadsteater istället. Under praktiken förstod jag att det är det här jag vill syssla med i framtiden. Jag tyckte att det var roligt att jobba med regissörer, skådespelare och producenter. Jag upptäckte också att jag var duktig med PR och press.

Vad har du med dig från LiU på ditt nuvarande jobb som presschef?
-Generellt kändes det väldigt ungt, fräscht och piggt i Linköping. Våra lärare var väldigt framsynta. De olika kurserna skulle vi presentera på olika sätt, det kunde vara utställningar, teaterföreställningar och muntliga tentor istället för vanliga tentor. Vi gjorde även video, och detta var början på 80-talet, så där var de verkligen framstående. Allt det här lärde mig att precisera saker på många olika sätt. Och i jobbet idag när vi ska presentera filmer använder vi ju bland annat utställningar, Power point-presentationer och när vi får mer pengar använder vi olika trailers och gör en film av det hela. Även scenografi använder vi oss mycket av. Sen ser vi till att våra presentationer är väldigt proffsiga, ofta går jag själv in som konferencier.

Slutligen, hur firade ni Linus Sandgrens vinst?
-Den firade vi förstås med champagne, det var ett otroligt jubel när han vann.