Magkänslan nyckel till framgång

Lita på magkänslan, löd rådet från Peter Agnefjäll, vd och
koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN. De är Årets alumner och höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot utmärkelsen den 3 oktober.

Årets alumner 2014, Peter Agnefjäll och Elnaz Baghlanian, med rektor Helen DannetunFoto: Göran BillesonFirandet ägde rum i C-huset på Campus Valla och startade med mingel, bubbel och lunchmackor. Därefter fylldes sal C4 med studenter, anställda och alumner som ville höra vad Årets alumner hade att säga.

Efter att Linköpings Studentspex sjungit varsin hyllningssång till Elnaz och Peter fick rektor Helen Dannetun ordet och påpekade hur betydelsefulla alumnerna är för universitetet.

– Vi jobbar hårt med kvalitetsarbete – ska vi få studenter att komma hit måste våra utbildningar vara riktigt rackarns bra. Våra alumner kan både återkoppla vad som är viktigt i utbildningen och inspirera studenterna, sade Helen Dannetun.

Redan på morgonen hade Årets alumner varit på plats för avtäckningen av en platta med deras namn i alumnernas egen Walk of fame utanför Origo. Publiken i C4 fick se det på film.

Kämpar för yttrandefrihet

Elnaz Baghlanian, Årets alumn 2014Foto: Göran BillesonElnaz Baghlanian var den första av Årets alumner som intog podiet. Hon har examen i bland annat litteraturvetenskap från Linköpings universitet och är kansliansvarig för Svenska PEN, en ideell organisation som kämpar för yttrandefrihet. Där är hon även redaktör för Dissidentbloggen och publicerar texter av författare som censureras i sina hemländer.

Litteraturen har alltid varit viktig för henne.

– När jag var fem år lämnade min familj Iran och flydde till Sverige. I det kaoset fann jag tröst och lugn i böcker.

Trots litteraturintresset tvekade hon att studera litteraturvetenskap. Hon hade en känsla av att hon borde bli något ”riktigt”, kanske advokat, läkare eller ingenjör. Till slut vann ändå magkänslan, berättade hon, och det har hon inte ångrat. Hon talade sig varm för litteraturens och humaniorans betydelse i samhället. Det är ingen slump att det är de skrivande människorna som först blir förföljda i förtryckarregimer.

– Litteratur är allvarliga saker, till och med på liv och död. Det påminns jag om dagligen i mitt arbete för Svenska PEN, sade Elnaz Baghlanian.

Vägen till Svenska PEN gick via en praktikplats på Bonniers och diverse vikariat och projektanställningar i förlagsvärlden. När ordförande Ola Larsmo frågade om hon ville bli Svenska PEN:s första och enda anställda föll alla bitar på plats och hon fick förena sitt litteraturintresse med sitt samhällsengagemang.

Elnaz Baghlanian avslutade med att tacka Linköpings universitet för utmärkelsen och studieåren som gett henne verktygen för det arbete för förföljda författare hon utför i dag.

Leder IKEA

Peter Agnefjäll, Årets alumn 2014Foto: Göran BillesonPeter Agnefjäll leder IKEA:s utveckling i världen som vd och koncernchef för IKEA-gruppen. I botten har han en ekonomie magisterexamen från Linköpings universitet.

Han inledde sitt anförande med en tillbakablick på tiden vid LiU.

– Studieåren var en fantastisk tid i livet. Jag valde Linköpings universitet för campuskänslan och när jag är tillbaka här i dag ser jag att det som attraherade mig då har utvecklats och förstärkts ännu mer.

Efter examen bar det av till Älmhult där han påbörjade IKEA:s traineeprogram. Han ville arbeta i ett internationellt företag och med produkter som han kunde identifiera sig med. Genom traineeprogrammet fick han insyn i olika delar av verksamheten och det gav mersmak. Han blev försäljningschef, marknadschef och sedan varuhuschef i Italien, där han och familjen hade tänkt stanna ett tag.

Då ringde Ingvar Kamprad och planerna ändrades.

– Ingvar har en fantastisk övertalningsförmåga. När vi lade på hade jag lovat att bli hans assistent och flytta hem till Sverige om tre veckor, sade Peter Agnefjäll och tillade att han har ”världens bästa familj” som hängde med i svängarna.

Efter att han varit assistent några år blev han Sverigechef och så kom ett nytt telefonsamtal, den här gången från IKEA:s styrelseordförande som undrade om han ville ta över och leda hela koncernen. Det ville han och 2013 tillträdde han som vd och koncernchef.

Ibland får Peter Agnefjäll frågan om han har något råd till studenter. För det första, sade han, ska man vara medveten om att alla är ledare.

– En del leder sig själva och en del leder andra och den kanske största utmaningen är att leda sig själv och ha en idé om vart man är på väg. Om man har det är sannolikheten stor att man får jobba med det man verkligen vill, sade han.

Och det andra rådet? Här var han enig med Elnaz Baghlanian:

– Lyssna på magkänslan och glöm inte att ha roligt och njuta under resans gång.

Peter Agnefjäll tackade universitetet och sade att han är en stolt ambassadör.

– När vi får in ett cv där det står Linköpings universitet tittar jag alltid lite extra, avslutade han.

Mer om Årets alumner 2014 och utmärkelsen