Magnus - snickare i tiden

Magnus Dahlén är länken mellan formgivaren och produktionen. Hans jobb är att ta fram prototyper utifrån formgivarens idéer som fungerar att producera i företagets maskiner. Produktionskostnaderna får inte bli för höga, men samtidigt får man inte göra avkall på kvaliteten.

Namn: Magnus Dahlén
Examen: 2012
Jobb: Produktions- och produktutvecklare på Stolab

Magnus Dahlén, tidigare student

När vi träffar Magnus på Stolab i Smålandstenar tar han oss med på en rundtur i fabriken. Stolab är ett anrikt möbelföretag som både producerar klassiska möbler som nya modeller. Företaget är ett av få i Sverige som tidigt investerade i moderna maskiner för att effektivisera produktionen. Idag görs en stor del av möblerna maskinellt och maskinerna styrs av datorprogram. De små detaljerna måste dock fortfarande göras för hand, som till exempel sista finishen på en möbel.

Från idé till färdig produkt

Det är Magnus uppgift att ta fram de här datorprogrammen. De måste vara lätta att köra då de som arbetar ute på fabriksgolvet inte har snickarutbildning. Stolab har flera möbeldesigners knutna till sig. Möbeldesignern har ett förslag på en möbel, det kan vara alltifrån en stol till ett bord eller en pall. Magnus kollega Peter ritar upp produkten i datorn. Sedan tar Magnus över. Han gör en prototyp utifrån ritningen. Han använder maskinerna i fabriken men gör även en del för hand.

- Från en idé till färdig produkt är det en lång väg – det kan ta upp till ett år. Det ställs många krav på den nya produkten. Den ska inte bara vara snygg och nyskapande, den ska vara hållbar och bekväm, designen måste fungera att produceras i trä och den ska inte heller vara alltför kostsam att produceras, säger Magnus.

Det kan bli många vändor mellan möbeldesignen och Peter samt Magnus innan alla är nöjda.  Möbeln ska också kunna hålla för olika tester. Viss tester görs på Stolab, andra görs av Statens provningsanstalt innan produkten kan komma ut på marknaden.

- Här är en ny produkt, en pall som är gjord av spill från en av Stolabs storsäljare stolen Lilla Åland. Här har formgivaren haft ett miljötänk när hon kapade den här möbeln. Pallen fick god respons när den visades på en stor möbelmässa.

När Magnus började jobba på Stolab fick han börja med att lära sig de olika maskinerna i fabriken.

- Även om jag ibland kan sakna själva hantverket är det kul att testa att jobba på ett annat sätt. Det är också bra att jag är utbildad snickare och kan utföra vissa moment för hand och inte behöver stoppa produktionen för att få tillgång till en viss maskin.

Fina verkstäder och stor gemenskap

Magnus har alltid gillat att snickra och redan som barn gjorde han träskepp. För att utveckla sina kunskaper i snickeri gick han på folkhögskolan Stenebyskolan.

- Jag hade hört mycket gott om Carl Malmsten Furniture Studies. De som pluggade där var de bästa, de var nästan utomjordiska. Jag ville testa om jag var lika duktig som dem.

Han trivdes med studierna på Carl Malmsten där utbildningarna innehåller både teori och praktik. Nu i efterhand uppskattar han de kunskaper som teorilektionerna gav, till exempel i stilhistoria, fotografering, presentationsteknik och rapportskrivande. Även om han under studietiden kunde tycka det var jobbigt att avbryta mitt i ett projekt för att sätta sig på en föreläsning.

- På Carl Malmsten finns det en oslagbart fin verkstad och vi hade alltid tillgång till alla maskiner. Man kunde jobba hundratals timmar på ett projekt. Vi uppmuntrades att testa och ifrågasätta.

Trä till möbeltillverkningen

På utbildningen kan studenten välja att göra ett gesällarbete. Magnus gjorde ett skrivbord. Han började med att göra en brief till en student som pluggade på möbeldesignutbildningen. Som i sin tur ritade möbeln. Ritningen skulle godkännas av läraren innan Magnus kunde påbörja sitt arbete.

- Det var en spännande process. Jag la ner många timmar och det var stundtals stor tidspress. Jag lärde mig hur jag fungerar och hur jag vill jobba.

Han har inte bara gedigna kunskaper i snickeri med sig från utbildningen utan också ett brett kontaktnät.

- Det är en liten skola. Alla studenter hänger i samma lunchrum och de flesta bor i närheten av skolan så det blir en bra sammanhållning och man lär känna studenterna från de andra utbildningarna.

Från Stockholm till Småland

Utbildningen innehåller också praktik – Magnus gjorde sin på ett snickeri som drevs av tidigare studenter. Det var bra att få testa på allt som han hade lärt sig under studierna. Han fick också lära sig att arbeta snabbt och inte vara alltför noggrann. Första jobbet efter studierna var som inredningssnickare på ett företag som också drevs av några tidigare studenter. Hur hamnade han då på Stolab i mörkaste Småland?

- Min flickvän (som nu är min fru) bodde i Jönköping i Småland och vi ville flytta ihop. Jag ringde till Stolab. De hade ingen med min utbildning och mina kunskaper så de skapade en tjänst till mig.

Magnus trivs med sitt arbete men drömmer om att i framtiden starta eget. Han vill då göra mindre produkter med få moment för att få ekonomi i det hela.

- Produkten ska ha hög finish men inte vara alltför dyr. Jag snickrar lite på fritiden och testar olika produkter som blir presenter till syskonbarnen.

Magnus_Malmsten_alumn_1
Magnus_Malmsten_alumn_2