#DesigninPine – Malmstensstudenter designar för Kina

På Stockholm Furniture & Light Fair visar studenter i möbeldesign upp resultatet av det unika samarbetsprojektet #DesigninPine. Det är nio möbler som var och en är ett konkret möte mellan svensk design, materialet furu och modern kinesisk möbeltillverkning.

Studenter på möbeldesign

Elin Eliasson– Ett lärorikt och verklighetsförankrat projekt med chansen att möta människor från en annan kultur, så beskriver möbeldesignstudenten Elin Eliasson samarbetet i projektet Design in Pine (bilden th).

Hon är en av nio tredjeårsstudenter som nu visar upp sina möbler i Greenhouse på Möbelmässan i Älvsjö den 7-11 februari.

Inom ramarna för projektet skall svensk furu lyftas och studenterna har haft i uppdrag att under några veckor hösten 2016 designa möbler i furu för den kinesiska marknaden. Design in Pine har varit ett samarbetsprojekt mellan studenterna på LiU Malmstens möbeldesignprogram, två stora kinesiska möbeltillverkare och Svenskt Trä.

Trots avståndet har deltagarna haft nära kontakt under arbetets gång. Skypemöten med tolk där skisser presenterats, frågor som bollats via sociala medier och ett ständigt pågående samtal om hur design och produktion skall mötas.

– Det har varit väldigt lärorikt hur man kommunicerar när man inte talar samma språk och hur man lägger upp sitt arbete för att göra det så tydligt som möjligt för den andra parten, berättar Elin Eliasson.

Elin Eliasson vid sina möblerMålgruppen för studenternas design har varit den unga kinesiska marknaden och möblerna är designade för hemmiljön. Möbeltillverkarna har bidragit med sitt kunnande om marknaden och möbeltillverkning på industriell nivå. Designstudenternas slutgiltiga ritningar översattes till modeller, som efter feedback och ändringar resulterade i nio prototyper.

– Skandinavisk minimalism verkar vara intressant i Kina just nu, och producenterna har efterfrågat just nordisk design för den yngre målgruppen som kanske skapar sina hem för första gången, säger Elin Eliasson.

Och slutresultatet visar Malmstensstudenterna alltså nu upp i sin egendesignade monter på Stockholm Furniture & Light Fair.

– Jag kan säga att det blir en mörk monter med snygga materialmöten, mer kan jag inte säga, det får man se på mässan, säger Elin Eliasson (på bilden th med sin färdiga möbel).

I samband med möbelmässan håller Carl Malmsten Furniture Studies också Öppet hus i Larsberg på Lidingö den 9 februari, kl 13-19.

Fotnot. Projektet Design in Pine är ett samarbete mellan Carl Malmsten Furniture Studies (LiU Malmsten), Linköpings universitet, Svenskt Trä och de två kinesiska möbeltillverkarna Huari Furnitures och Fujian Dushi Homelife Group. LiU Malmsten ställer ut möblerna på Stockholm Furniture & Light Fair 7 - 11 februari 2017 i monter VH01:46 i Greenhouse.

Mer om #DesigninPine

Carl Malmsten Furniture Studies Facebook

Foto: privat. Understa bilden foto Magnus Glans.

Relaterad läsning