Medicinsk teknik - en spännande bransch med otrolig potential

Namn: Maria Holmberg
Utbildning: Civilingenjör i datateknik
Examen: 2006 (jobbat heltid sedan 2003)
Jobb: Kundansvarig Sectra

Marie Holmberg, alumn

Vad jobbar du med?

- Jag har ganska nyligen bytt tjänst och arbetar idag som kundansvarig på Sectra som utvecklar och säljer produkter och tjänster inom medicinsk IT. Tidigare jobbade jag som säljsupportchef. Mitt jobb handlar i princip om att ta hand om de affärer som kommer in genom att i dialog hitta lösningar som underlättar deras vardag. Ibland kan det vara tekniska frågor exempelvis då en kund vill ha funktionalitet som inte finns i våra system. I de fallen får jag driva det gentemot produktledningen. Kan vi implementera förändringarna i det aktuella systemet, hur fungerar det i relation till andra kunders önskemål och vad är prislappen för en sådan kundanpassning, är frågor som vi måste diskutera. Det blir också många möten med kunder. Våra kunder kommer både från den privata och offentliga sektorn och vi måste anpassa oss efter detta.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det är kontakterna med kunderna. Det var därför jag bytte roll från säljsupportchef till kundansvarig. Det är häftigt att kunna hjälpa en kund, som till exempel har effektivitetsproblem, att kunna jobba bättre och mer effektivt, vilket i sin tur innebär att patienterna får snabbare och säkrare behandling.

Du började på Sectra 2005 och byggde då upp verksamheten i Italien, kan du berätta om din resa?

- Ja, det var jag och min chef som startade verksamheten där. Vi sålde de första direktinstallationerna till italienska sjukhus. Att träffa kunder och presentera Sectra var en stor del av mitt arbete. Det var även då jag jobbade som mest med teknik, med bland annat installation, konfigurering, integration, felsökning och kundsupport. Jag är jättenöjd att jag åkte iväg till Italien och jobbade. Även om jag jobbade i svenska företag var mina kollegor och kunder italienare och jag kom in i kulturen väldigt väl.

När jag kom tillbaka till Sectras huvudkontor i Sverige fortsatte jag som ansvarig för de sydeuropeiska marknaderna, som Italien, Frankrike och Spanien. Då sålde Sectra sina produkter till olika partners som i sin tur sålde dem vidare till kund. Jag jobbade gentemot dessa partners och ledde bland annat utbildningar för att de skulle kunna sälja våra lösningar.

Därefter gick jag vidare till att arbeta som säljsupportchef. De senaste åren har Sectra, från att bara har sålt ett fåtal produkter, börjat sälja flera olika lösningar. Detta tillsammans med att företaget fått in många stora projekt innebär att resursplanering blivit allt viktigare. Det var min uppgift som säljsupportchef att välja ut rätt personer till rätt projekt.

Var det en medveten strategi att gå från mer tekniskt arbete till försäljning och ledarskap?

- Ja, det var det. Redan när jag hade arbetet ett år fick jag rådet att jobba med försäljning men då var jag inte mogen för det och jag är idag glad att jag väntade. Både som ledare och säljare har jag stor nytta av mitt tekniska kunnande; att jag vet vad kunden pratar om och att jag har en förståelse för hur verksamheten fungerar ute hos kunden, till exempel på en röntgenavdelning. Det är en fördel för mig att ha de här kunskaperna när jag sitter i en tuff förhandling med kund.

Du läste civilingenjörsprogrammet i datateknik, varför valde du att läsa det?

- I skolan har jag alltid varit bättre i humaniora, till exempel historia och språk och alltid fått kämpa lite mer med matten och fysiken. Men jag insåg att ville jag ha ett givande jobb och kunna arbeta utomlands då var det civilingenjör jag skulle bli. Att det blev just datateknik var för att det var så nära telecom jag kunde komma. Redan på gymnasiet tyckte jag det var kul med telecom och efter att ha praktiserat på Telia cementerades mitt intresse.

Vad tyckte du om din utbildning?

- Den var bra, det var givande hjärngympa! De första kurserna tyckte jag kanske inte var så intressanta men senare i utbildningen när vi läste tillämpningskurser i bildbehandling, signalbehandling med mera blev det mycket mer givande och roligare.

Har du några tips till den som tycker det är svårt att välja vad man ska plugga?

- Ett råd är att skaffa en utbildning där det finns jobb och framtidsmöjligheter. Välj inte något program bara för dina kompisar väljer det. Det är lärorikt att starta på ny kula och man hittar sig själv genom att byta miljö. Det var otroligt kul att läsa i Linköping och man får nya vänner. Du bygger upp ett stort nätverk som du har nytta av senare i livet.

Vill du jobba internationellt då har jag svårt att se att det finns några andra yrken än civilingenjör som ger så bra möjligheter! Något som jag brinner för är att fler tjejer ska läsa till civilingenjörer. Ha du bra betyg våga ta chansen! Många tror kanske att jobba med programmering innebär mycket ensamarbete men så är det inte idag. De flesta jobbar med arbetsmetoder, som till exempel SCRUM, som innebär att man jobbar nära varandra i team. Och när det kommer till sälj- och implementationsprojekt är det ett sant lagarbete.

Vad tror du att du gör om fem år?

- Jag vill jobba med försäljning i någon form gärna med säljledning som till exempel chef. Det ligger direkt i linje med de karriärval jag har gjort. För första gången har jag en femårsplan vart jag vill. Jag vill fortsätta arbeta inom medicinsk teknik. Det är en spännande bransch med otrolig potential med en åldrande befolkning som kräver större vårdinsatser och snabb teknikutveckling. Genom att hjälpa sjukhus att bli bättre på att ge sina patienter bra vård kan jag också göra nytta!

Visa/dölj innehåll