Skaparglädje och problemlösningsförmåga

– Att vara civilingenjör innebär till stor del att kunna ställa rätt frågor, ringa in problem och snabbt förstå sammanhang. När man har lärt sig det kan man jobba i de flesta branscher och projekt.

Namn: Markus Peltonen
Jobbar: Produktutvecklare på Prodelox
Examen: Civilingenjör i maskinteknik 2011

Markus Peltonen, alumnEnligt Markus Peltonen, produktutvecklare, handlar det mycket om att lära sig att lära, att lära sig söka information och att lära sig lösa problem. För närvarande arbetar han med upprustning av en tågvagnstyp för kunds räkning. Hans uppdrag är att lista ut hur inredningen ska konstrueras för att uppfylla såväl design som tekniska krav.
– Men jag har inte läst några kurser inom tåginredning, svetsstandarder eller brandklasser. Däremot har jag studerat saker som konstruktion, hållfasthet, matematik och programmering, och jag har lärt mig att ringa in problemet och att ställa rätt frågor. Det kommer man långt med.

Komponenter och 3D

Markus har jobbat som produktutvecklare i cirka ett år. Efter exjobb och projektanställning på ett företag i Stuttgart ville han hem till Sverige igen.
– Jag började titta på olika möjligheter både i min hemstad Stockholm och i Linköping. Det slutade med att jag hittade jobbet på Prodelox och återvände till Linköping.

Prodelox är en relativt nystartad ingenjörsfirma som hjälper stora och små företag inom olika branscher att utveckla nya och förbättra befintliga produkter. För Markus innebär jobbet mycket tid vid datorn, där han med 3D-modeller konstruerar och passar ihop komponenter. Han gör mycket efterforskningar på internet, letar köpekomponenter, befintliga produkter eller tekniska data. Det blir också en del telefonsamtal och e-mejlande med leverantörer.
– Det bästa med jobbet är att jag får utlopp för min skaparglädje och problemlösningsförmåga. Det finns oändligt många sätt att konstruera en produkt på, men sedan är det förstås inte alldeles enkelt att komma fram till det bästa …

Nya perspektiv

Konstruktion och produktutveckling var precis det Markus trodde sig vilja jobba med, innan han sökte till universitetet.
– Då var jag mest inne på robotik men ville heller inte nischa mig så hårt. Maskinteknik kändes därför som ett bra val. Det var brett och jag behövde inte välja exakt ville göra.

Markus valde mellan KTH och LiU, mellan tryggheten i hemstaden och en flytt till Linköping.
– Magkänslan sa mig att Linköping var ett bra val. Jag ville få lite nya perspektiv och uppleva studentlivet på riktigt. Och så hade jag läst och hört mycket gott om universitetet här. Men innan jag bestämde mig ringde jag och bad om en guidad tur på campus, vilket inte var några problem. Så jag och en kompis åkte ner över en dag, allt kändes väldigt rätt och resten är historia.

Motivationen på topp

Markus har flera goda råd att dela med sig av till den som ska läsa maskinteknik. Det viktigaste, menar han, är att försöka hålla sig motiverad genom hela utbildningen.
– Ta relevanta sommarjobb, häng med på studiebesök, gör praktik på olika arbetsplatser. Då får du insikter som du kommer ha nytta av i varje kurs.

Ett annat av Markus råd är att åka utomlands.
– Det är fruktansvärt roligt och givande att studera en eller gärna två terminer i ett annat land, och du kommer hem som en större människa.

Markus tredje råd är att njuta av studietiden, och gärna engagera sig i något utöver studierna.
– Själv jobbade jag till exempel på en cykelverkstad för studenter en kväll var fjärde vecka, och så var jag entrévärd på HG, den största studentpuben, vilket var sjukt roligt och socialt. Mitt största engagemang var inom maskintekniksektionen där jag började inom marknadsföringsutskottet och gick vidare till att bli festerichef. Men kärnan i studentlivet är att umgås, både för att plugga och hitta på något kul. Jag har aldrig haft så stor bekantskapskrets som under tiden jag pluggade.

Taggar Visa/dölj innehåll