Med skräckblandad förtjusning

Anna Öst svävar inte på målet. På klingande finlandssvenska beskriver hon sitt nya liv som egen företagare: "Med skräckblandad förtjusning. Man har frihet att själv forma det man vill göra, men man har också allt ansvar."

Ixels grundare 2014Foto: Peter Holgersson

Som 18-åring i Pedersöre i finländska Österbotten var det bildkonstnär hon skulle bli. Men när hon väl kom in på konstskolan var motivationen borta.

– I den livskrisen började jag leta efter en möjlighet att kombinera teoretiska kunskaper med praktiska moment, och det kunde KSM-programmet vid Campus Norrköping erbjuda.

Som det skulle visa sig var det helt rätt. Den tvärvetenskapliga profilen vid KSM, uttytt Kultur, samhälle och mediegestaltning, passade Annas intressen väl. Hon fick jobba med projekt i gränslandet mellan innehåll och teknik, med människor som hade helt olika bakgrund och inriktning.

Efter examen fick hon jobb som webbprogrammerare men ville snart tillbaka till Norrköping, där planerna på Visualiseringscenter C var i full gång.

– Jag blev ganska omgående involverad i projektet som var otroligt dynamiskt och spännande men också diffust. Jag jobbade bland annat med idéer om kommande utställningar och installationer i samarbete med både producenter, ingenjörer och forskare. Drivande för projektet var professor Anders Ynnerman.

Gjorde film till Visualiseringscenter

En stor uppgift var att producera invigningsfilmen till Visualiseringscentrets domteater. En världsberömd guru på området, hedersdoktorn Carter Emmart från Haydenplanetariet, övertalades att lämna New York för ett vintrigt Norrköping för att regissera filmen ”Allt vi är”.

– Det var ett kamikazeprojekt med snäva tidsramar och liten budget. Det som i New York görs av 30 medarbetare på tre år, det gjorde vi tre personer på tre månader, säger Anna Öst.

Filmen blev en succé och för Anna Öst en ögonöppnare för vad som går att åstadkomma i domformatet, där åskådarna är omslutna av ljud och bild, en ”immersiv” miljö. Sedan dess har intresset ökat, men tekniken är komplex och krävande.
Det som saknas är nya idéer om innehåll och smarta mjukvarulösningar – och ur den tanken har företaget Ixel, Immersive Pixel Productions, växt fram. De tre grundarna har alla en bakgrund på Visualiseringscenter och förenas i sitt intresse för immersiva miljöer. De är:

• Anna Öst, vd och creative director
• Miroslav Andel, technical director
• Joakim Kilby, creative engineer.

– Vi drivs av nyfikenhet, att undersöka vad som är möjligt att göra med tekniken, säger Joakim Kilby.

Sedan starten på försommaren 2014 har det lilla startup-bolaget stöttats av Norrköpings Science Park och InnovationskontorEtt, framförallt som bollplank kring affärsstrategier. Att lära sig konsten att begränsa sig och fokusera på ett fåtal produkter har varit ett viktigt budskap.

– Vi jobbar fortfarande med flera olika utvecklingsprojekt på mjukvarusidan, men tanken är att integrera dem till en helhet. Vi sitter inte i en bubbla och funderar själva utan vi har ägnat en hel del tid åt att prata med framtida köpare, säger Anna Öst.

Besökaren helt omsluten

Företaget jobbar också med innehållsproduktion för immersiva miljöer. Det handlar om att ge besökaren en känsla av att bli helt omsluten av mediet och virtuellt förflytta sig till en annan plats.

Ett exempel kan vara en husfirma som vill sälja lägenheter ”på rot”. Man kan förstås visa ritningar och kalkyler och tredimensionella modeller. Så mycket bättre skulle det vara att bjuda in spekulanterna i det ännu obyggda huset, gå runt och få en konkret känsla för hur det kommer att se ut – antingen på byggplatsen med VR-hjälm på huvudet eller tillbakalutad i domteatern.

Just nu arbetar Ixel bland annat med ett experimentellt projekt i gränslandet mellan teater, film och immersiva medier och med en domfilm om hur virus fungerar och bekämpas.

Anna Öst tvivlar inte på att företaget är en riktig satsning.

– Varför inte? Vi har unika kompetenser och ser att intresset växer sig allt större. Däremot är det en myt att folk som startar företag är särskilt orädda. Entreprenörer är nog lika rädda för att misslyckas som alla andra. Skillnaden är väl egentligen bara hur man hanterar det.

Var står Ixel om tre år? Svaret kommer snabbt och väl formulerat.

– Vi är en etablerad innehållsleverantör för branschen vars produkter distribueras över hela världen, säger Anna Öst.