Med världen som arbetsplats

Maha Bouzeid, civilingenjör i industriell ekonomi, är en av årets alumner. Hon är ledare på Ericsson och har världen som arbetsplats men hinner även med att jobba för social rättvisa och att stärka andra kvinnor i näringslivet.
Maha Bouzeid, Årets alumn 2013Foto: Staffan Gustavsson/redaktaHemma hos Maha Bouzeid sitter ett egenhändigt tillverkat bildcollage på väggen. Det innehåller hennes livsmål och hjälper henne att fokusera på vad hon vill åstadkomma i sitt liv.

– Jag är både en rastlös och reflekterande person. För några år sedan började jag fundera på vilka mål jag ville ha för att få ett lyckligt liv. Jag gjorde ett collage av dem och det påminner mig om vad som är viktigt varje gång jag ska fatta ett beslut.

Det första målet som hon formulerade var goda relationer till familj och vänner. Det andra att skaffa ett jobb som ständigt kunde utmana och utveckla henne. Det tredje målet var ekonomisk frihet. Inte att äga miljoner men att slippa begränsa sig. Och det fjärde att resa mycket.

Hon strävar hela tiden medvetet efter att uppnå målen.

– Det gör mig till en lycklig person, säger hon med ett leende.

Mammans kämpaglöd inspirerade

Som femåring kom hon med sin familj från krigets Libanon. Flera släktingar hade dödats.

– Mamma har jobbat som busschaufför här i Sverige, hon har uppfostrat fyra barn själv. Jag har sett henne kämpa och hon har fått mig att förstå vad det innebär. Inget har kommit gratis, det har varit mycket svett och tårar.

Mammans drivkraft och kämpaglöd har förts över på Maha och hennes tre syskon som alla läser eller har läst just på Linköpings universitet. Familjen bor i Linköping som en följd av det och när vi ses är Maha tillfälligt på besök från Stockholm där hon är mammaledig med dottern Thea.

Om några månader blir det en flytt till antingen England, Luxemburg eller Spanien – företaget bestämmer – och då tar maken Ahmad över föräldraledigheten. Att hon ännu inte vet vilket land familjen ska bo i den närmaste tiden verkar inte bekymra henne. Tvärtom är det ett sådant internationellt liv hon alltid strävat efter och som är en del av hennes ursprung.

– På sikt ska jag nog jobba någonstans i Mellanöstern, kanske i Qatar. Jag talar ju arabiska.

Industriell ekonomi: "ett fantastiskt program"

Maha Bouzeid läste Industriell ekonomi med fransk inriktning under åren 2002-2007. Ett fantastiskt program som förändrade hennes liv, säger hon själv.

– Jag mognade mycket som människa, fick en massa kunskaper kopplade både till teori och praktik, hjärnan utvecklades verkligen.

Hon hade lika gärna kunnat bli psykolog, människointresset står i fokus, men det som avgjorde valet var just möjligheten till ett internationellt yrkesliv. Genom att satsa på ledarskap får hon numera ändå utlopp för sin fascination över människor och grupper.

– Att få en arbetsgrupp att vara motiverad och ha roligt är nog den allra viktigaste uppgiften för mig som ledare.

Efter sin examen fick Maha en traineeplats på dåvarande Luftfartsverket. Men hon ville vidare och sökte därför till Ericssons Excellerate program, ett 18 månaders avancerat ledarskapsprogram. 7000 sökte, 25 valdes ut efter en krävande rekryteringsprocess med massor av prov, alltifrån strategispel till intelligenstester. Maha blev en av de utvalda. Ett nytt liv började.

 

Plötsligt på väg till Malaysia

På sin blogg berättar hon om känslan att plötsligt finna sig själv sittandes i business class på Qatar airways, med ett glas champagne i handen på väg till Kuala Lumpur i Malaysia. Där skulle hon bo i sex månader för att utvecklas inom ledarskap och ansvara för utvecklingen av en av Ericssons avdelningar. Livsresan och karriären fortsatte sedan till nya platser – däribland Indonesien, Australien, Singapore, Kina, USA och Dubai. 2012 återvände Maha till Stockholm.

En snabb karriär vid inte fyllda 30 alltså.

Jo, Maha håller med om det. Och betonar i samma andetag vikten av att hinna med de viktiga relationerna, inte minst sin ursprungsfamilj, maken och lilla dottern.

– Bäbislivet är kort. Jobba ska jag göra hela livet. Som tur är arbetar min man och jag på samma företag, det underlättar planeringen.

Men trots sitt intensiva liv i vardagen hinner hon ändå med att engagera sig i världens frågor. Hon är med i styrelsen för Jordens Vänner som arbetar med klimatfrågor och social rättvisa. Dessutom är hon aktiv i frågor som rör kvinnors karriärmöjligheter i arbetslivet.

– Jag vill vara en förebild och stötta andra kvinnor, jag tycker verkligen det är viktigt att hjälpa varandra.

När vilar hon då?

– När jag sover, blir svaret. Och så skippar hon teven. Tränar. Och dansar magdans vid speciella tillfällen.

 

Film om Maha Bouzeid

 

Video

 


2013-10-01


Mer om utmärkelsen Årets alumn