Mendeley

Mendeley är ett referenshanteringsprogram som du använder för att spara och hantera referenser. Du kan sedan enkelt infoga dem i texter du skriver i ditt ordbehandlingsprogram.

OBS! Från och med januari 2020 erbjuder universitetsbiblioteket inte längre support eller introduktioner till Mendeley. Istället rekommenderar vi Zotero, som innehåller motsvarande funktioner.                                                                                                                                                                                                   Mendeley Desktop stödjs inte av Mac OS 10.14 (Mojave). Programmet kan fortfarande fungera men problem kan uppstå som inte går att åtgärda.  Läs mer

Med Mendeley kan du:

• importera referenser direkt från olika sökverktyg och databaser via webbläsarna Firefox, Chrome och Safari.
  • infoga referenser i texten i ett ordbehandlingsprogram (MS Word, LibreOffice).
  • skapa en referenslista till ditt arbete.
  • arbeta från olika datorer eftersom du kan synkronisera dina referenser mellan programmet på en dator och ditt användarkonto på nätet.
  • infoga PDF-filer i programmet och utifrån dessa skapa referenser (2 GB gratis lagringsutrymme erbjuds)
  • arbeta i operativsystemen Windows, Mac OS och Linux.

Att använda Mendeley

Skapa ett användarkonto och ladda ned programmet på din dator via Mendeleys webbsida. För att komma igång och använda programmet finns bibliotekets guider till din hjälp.

Ladda ner programmet här

Guide till Mendeley

Använda Mendeley på bibliotekets datorer

Här finns ytterligare några guider till användningen av Mendeley:
Import av referenser

Information från Mendeley

Programmet ägs av förlaget Elsevier och finns både i gratisversionen som vi hänvisar till här (Basic Individual Free) och en kommersiell version (Mendeley Institutional Edition). LiU har ingen campuslicens på den kommersiella versionen. Viss support ges via Mendeleys webbsida även för gratisversionen. Webbplatsen innehåller också omfattande information, inklusive instruktionsfilmer, felsökningstips och en lista över kända problem.

Mendeleys användarguider

Mendeley's FAQ

För andra frågor kontakta oss på biblioteket@liu.se

Relaterat innehåll