”Mer lärorikt än jag kunde föreställa mig”

Simon Lindblad, civilingenjörsstudent i mjukvaruteknik, läste det fjärde året på utbildningen i Singapore. Han rekommenderar andra som åker dit att välja ett boende på campus.

Simon Lindblad, student Mjukvaruteknik Foto: Privat

– Jag pluggade på National University of Singapore. Jag har tidigare spenderat en del tid i Asien, framförallt i Thailand, men Singapore var helt olikt något jag sett tidigare.

Att studera utomlands är för många spännande och lärorikt. Men det är vanligt med tankar och funderingar kring allt det praktiska, hur ska jag bo? Var? Och hur gör man?

– Jag bodde ungefär 12 kilometer från centrala Singapore, men det tog inte mer tid att ta sig in till stadskärnan än vad det gör från Linköpings universitet till centrum. Staden var väldigt effektiv, allting flöt på och du kände sällan att det var trångt och fullt av människor. Du behövde aldrig vänta mer än 3-4 minuter på tunnelbanestationen för att ett tåg skulle komma, säger Simon.

Bo på campus!

Han berättar att han fick boende via universitetet i Singapore, något som de flesta fick. Hade han inte fått det hade det med all sannolikhet löst sig bra ändå.

– Det var flera som valde att bo utanför campus och man blev inbjuden till Facebook-grupper där det var många som letade efter en extra rumskompis. Jag skulle definitivt rekommendera att man söker boende på campus. Det var en upplevelse som jag inte tror att du kan få någonstans i Sverige. Jag blev tilldelad en lägenhet som jag delade med tre andra, en från Ryssland, en från Norge och en från England. En del bodde även i korridor. Du kunde äta varje måltid på campus, allt detta gjorde att du hade många möjligheter att träffa människor från olika delar av världen. Jag lärde känna vänner som jag förhoppningsvis kommer hålla kontakten med i resten av mitt liv.

Hög kvalitet på kurserna

En annan sak som Simon funderade på var visum, skulle det vara något problem?

– Visumet var inget problem, jag fixade mitt läkarbesök på plats och fick resultatet i tid för de allmänna visumsessionerna. Det var heller inga problem att boka tid med myndigheten på egen hand och lösa det. Behöver du besöka en myndighet för att reda ut något med ditt visa så bokade man en tid, och när du väl kom dit så gick besöket på några minuter.

– Jag skulle utan tvekan rekommendera alla att ta ett år utomlands. Kurserna höll hög kvalitet, men det gör även kurserna på LiU. Men var det väldigt mycket runt omkring studierna som var otroligt lärorikt. Att träffa människor från alla olika delar i världen, resa runt i Sydostasien och lära sig om nya kulturer, leva i en stad på andra sidan jordklotet, allt detta var betydligt mer lärorikt än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Så även om kurserna inte gav mig något som jag inte hade fått på LiU, så vägde de andra upplevelserna upp för det.

Civilingenjörsprogram i mjukvaruteknik
Visa/dölj innehåll