MKV-alumn: Ida W. Brattström

Ida W. Brattström studerade MKV 2012-2013.

Vad pluggade du? MKV-alumnen Ida W. Brattström

– Jag hade redan en kandidatexamen i Miljövetenskap (180 hp) från 2009 och studerade MKV 90 hp och fick på så sätt ihop till ytterligare en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap. Nu läser jag också masterprogrammet Communication for Development på halvtid på distans vid Malmö högskola.

Vad jobbar du med/har du jobbat med?

– Jag har arbetat som miljöjournalist och projektledare inom hållbarhet. Efter studierna i MKV arbetade jag med marknadskommunikation på teknikföretag och därefter sökte jag mig till Göteborgs universitet.

I våras tog jag tjänstledigt och volontärarbetade/praktiserade tre månader på en organisation i södra Afrika som heter Positive Vibes och arbetar med att stärka grupper i samhället som lever med HIV eller som identifierar sig som LGBTI (lesbian, gay, bisexual, trans, and/or intersex). Organisationen hade under kort tid vuxit från att bara vara verksam i Namibia till att finnas i de flesta av länderna i södra Afrika och var därför i behov av att arbeta mer med internkommunikation. Rent praktiskt har mycket av mitt arbete varit kopplat till webben och jag har också arbetat långsiktigt med varumärke och kommunikationsplaner i projekt. Som kommunikatör får man ofta göra det mesta, både praktiskt och strategiskt.

I november började jag på ett nytt jobb som kommunikatör på Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV). Där arbetar jag i tre internationella forsknings-/samarbetsprojekt. Bland annat i The Sustainable Development Solutions Network Northern Europe (SDSN NE), som är kopplat till FN:s hållbarhetsmål.

Tips till fristående kursare

Jag har aldrig varit bäst i skolan. I grundskolan/gymnasiet var jag på sin höjd en medelmåtta som var ganska understimulerad och arg. Många tyckte nog att jag var jobbig. Det blev annorlunda på universitetet där kritiskt tänkande uppmuntras. Av någon anledning vill vi gärna hitta en väg som ska vara något slags recept på framgång men ingen har någonsin lyckats göra något riktigt bra genom att göra som ”alla andra”. Därför är fristående kurser jättebra – du kan kombinera och utforma din utbildning efter det du brinner för.

Om jag skulle gett mig själv ett råd så skulle det varit att lyssna mindre på andra och våga lyssna mer på mig själv och ha tålamod, det tar oftast tid att göra det man vill. Jag har fått höra större delen av mitt liv att jag ”aldrig blir nöjd” och jag skulle vilja uppmuntra fler till att inte vara det. Du som vill jobba med media och kommunikation har en oerhört viktigt roll och ett ansvar när det kommer till att spegla och forma samhället. Ifrågasätt, var besvärlig och sluta aldrig sträva efter att bidra till att göra saker bättre. Och skaffa en mentor! Särskilt om du är kvinna. Du kommer att ställas inför särskilda utmaningar i arbetslivet. Jag har haft förmånen att träffa en stark kvinnlig förebild på en av mina tidigare arbetsplatser. Idag ser jag henne som en storasyster och jag tänker ofta på vad hon skulle göra i vissa situationer och ber henne om råd.

Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV)
Visa/dölj innehåll