En inblick i Marias studier 

Hej! Maria heter jag och går första året på Möbeldesign här på Carl Malmsten Furniture Studies. 

Maria möbeldesignInnan jag började här har jag arbetat som dekoratör och visual merchandiser samt gått en förberedande kurs på Konstskolan Basis, Inredning och Design.

Halva höstterminen har redan gått och vi har precis avslutat det så kallade ”pallprojektet”. Projektet går ut på att du blir tilldelad en planka i ett visst trämaterial. På tre dagar i verkstaden ska plankan ha ”förvandlats” till en pall.

I kursen, som egentligen heter Möbelmaterial och tillverkningstekniker, har vi haft föreläsningar, gått på studiebesök och arbetat i workshops. Allt för att få en så bra grund som möjligt inför designprocessen och tillverkningsdagarna i verkstaden.

Jag fick en planka i trämaterialet bok. Ett hårt och segt träslag. Måttet på plankan var 1590 x 150 x 55 mm och en aning skev. Förutom plankan skulle vi även få in ett textilt inslag på vår färdiga pall. Till vårt förfogande hade vi canvas, skumplast och/eller sadelgjord.

Under min designprocess fick pallen till slut formen av en bläckfisk. En rund sits med tolv ben varav tre som gick hela vägen ned till marken och stod för stabiliteten. Resterande ben med en böj längst ned och en aning kortare och ”svävande”.

Helgen inför verkstadsdagarna sov jag väldigt dåligt. Jag var både nervös och stressad men ändå väldigt taggad. Sömnbristen gjorde mig extra stressad eftersom jag visste att dagarna i verkstaden skulle bli långa och intensiva. Jag ville ju vara utvilad och laddad med energi för vad som komma skulle! Varför var jag då nervös? Jo, eftersom maskinerna i verkstaden var helt nya för mig samt att jag egentligen aldrig tidigare hade tillverkat någon möbel.

Måndag morgon, och dagen D! Kom tidigt till skolan. Ville vara förbered och ha allt under kontroll innan det satte igång.

Äntligen fick vi börja!

Jag hade gjort upp en arbetsplan för mig själv och den följde jag i stort sett alla verkstadsdagarna. Dag 1 sågades plankan upp i de olika delarna, hyvlades och frästes. Sitsen limfogades. Dag 2 började jag med att borra hål i sitsen för benen. Sågade ut den böjda formen på benen och putsade fram den slutliga formen. Dag 3 blev det mer puts av benen samt att de limmades fast i sitsen. Sist men inte minst tillverkade jag sitsen i tapetserarverkstaden.

Sitsen hade man kunnat göra en aning tjockare. Då hade hålen i sitsen, för benen, kunnat borras djupare och gett ytterligare stöd och stabilitet. Tyvärr räckte inte mitt material till det. Jag är mycket nöjd med att jag faktiskt, med hjälp av benens placering, lyckades trolla bort de fasta benen, bland alla böjda ben. Det var en av mina grundtankar med hela palldesignen och i och med det göra den svävande. Tycker även att jag har lyckats med formen på pallen. Den blev verkligen lik en bläckfisk, vilket var arbetsnamnet och min förhoppning. Jag är dessutom väldigt stolt över mig själv, som utan tidigare verkstads- och maskinvana, faktiskt har byggt en helt egen pall! I stort sett blev den som jag hade tänkt mig och jag har genom hela processen hållit mig till min ursprungsidé och skiss. Dessutom inom tidsramen vi hade fått.Det var på håret men jag blev klart! Och det blev en bläckfisk!

Maria möbeldesign bildkarusell 6
 
Maria möbeldesign bildkarusell 2
Maria möbeldesign bildkarusell 1
Maria möbeldesign bildkarusell 5
Maria möbeldesign bildkarusell 3
Maria möbeldesign bildkarusell 4

Utbildning