Att granskas i möbelsnickeri

Efter hårt arbete var det dags för Julia att presentera sitt gesällprov i möbelsnickeri. Resultatet kunde inte ha blivit bättre!

Julia MöbelsnickeriEfter många långa dager i verkstaden under hösten, vintern och våren så är dagen här. Kvällen innan har jag varit på skolan till midnatt, nu är det sju på morgonen och jag kliver in i Malmstenssalen. Min mästare Leif Burman står och fixar med anteckningspapper och pennor till granskarna som ska komma halv åtta.

I salen står åtta färdiga gesällprov i möbelsnickeri prydligt uppradade. Klockan kvart över sju borstar jag för sista gången av lite osynligt damm från min serveringsvagn och sen går jag och mina klasskamrater ut och så börjar den långa väntan.

Dagen flyter förbi, vi är förundrade över att vi nu får chansen att vara ute, i dagsljus och värme, och inte bara avundsjukt titta på alla andra från insidan av ett snickeri. Eftermiddagen fortsätter, rapporter om att granskarna nu är klara kommer, de håller bara på att sammanställa alla siffror. Jag ska gå in och få min bedömning först. Det skjuts upp en kvart i taget, halv tre, kvart i tre och sen klockan tre är det äntligen dags.

Vår fantastiska gästlärare, Teis Dich Abrahamsen, kommer och hämtar mig och ger mig en klapp på axeln innan jag går in. Hjärtat dunkar hårt.

Sedan i november har jag snickrat på mitt gesällprov, och nu är det maj. Innan dess har jag ritat och planerat allt arbete, och innan dess har jag och Markus Barvestig tagit min brief till en färdigt designad produkt. Utöver det har tapetseraren Katarina Höglund tagit tid från sitt eget gesällprov för att hjälpa mig med läderarbetena i handtag och hjul.

Jag kommer in och möter de två granskarna precis innanför dörren. De ser glada ut och säger att det egentligen inte finns så mycket att säga. De säger: det blir stort silver. Va? tänker jag, VA? Stort silver, 5.0 i betyg, det är det bästa man kan få. De fortsätter prata om min möbel, jag får beskriva hur jag tillverkat min parkettläggning. Sen helt plötsligt så skakar vi hand igen och jag går ut och känner hur jag knappt kan gå ordentligt.

Jag går ut igen till mina klasskamrater och är fortfarande i chock när jag berättar för dem: STORT SILVER! FEM KOMMA NOLL! Sen går nästa och nästa och nästa in, och alla kommer tillbaka med stora leenden. Joel Åkerblom, Magnus Svinhufvud, Andreas Furuholm, Oskar Johansson, Olle Ahlsén, Sanna Bergström och Calle Molin. Alla får medalj. Totalt får vi ett stort silver, och sju små silvermedaljer. Ett så fantastiskt och unikt resultat! Granskarna var helt häpna över hur hög kvalitet alla våra möbler håller. Vi öppnar lite bubbel och kan äntligen, äntligen slappna av och bara fira. Gesällprovet är över.

Julia Möbelsnickeri bildsnurra 2
Julia Möbelsnickeri0 bildsnurra 1
Julia Möbelsnickeri bildsnurra 3

Utbildning