Celebert besök av erkänd tapetserare

Bland tapetserare i Sverige är han lite av en kändis genom sitt Instagramkonto som har följare världen över. Nu är Matthew Nafranowicz på Malmstens för att lära ut sin unika teknik.

Möbel som tapetserats- Jag hoppas kunna inspirera till nya vägar att använda traditionell teknik på. Att studenterna inte ska känna sig begränsade av att göra som man alltid gjort, utan hitta nya sätt att klä om och göra stoppningar på som en del av själva designen.

Amerikanen Matthew Nafranowicz tillbringar två veckor på Malmstens som "craftsman in residence", en professionell hantverkare som spenderar tiden på skolan som lärare och mästare. Själv valde han i början av 2000-talet att utbilda sig i Paris, eftersom möbeltapetsering är en nästintill förlorad konstform i USA. 

- Den är underskattad och det är få som utövar den. I Paris finns det mycket tradition och där är utbildningen är mycket bra, precis som här. Det var där jag blev förälskad i hantverket.

 Idag har han gjort sig ett namn inom branschen, och inspirerar många med sin unika teknik. Han försöker inte, som många andra tapetserare, att dölja själva stoppningshantverket som ofta göms under klädseln. Tvärtom låter han sina stygn synas tydligt, och istället för att fylla möbeln med vadd och tyg för att det ska bli mjukt, så använder han sig ibland istället av ett tjockt lager läder som han syr fast. 

- Ofta använder sig tapetserare bara av den traditionella tekniken när de arbetar med historiska möbler, eller reproduktioner av dessa. Jag försöker använda samma teknik även på andra typer av möbler, säger han.

Besöket på skolan blev möjligt tack vare ett stipendie från Carl Malmstens hantverksstiftelse. De studenter som går första året på tapetserarutbildningen kommer under Matthew Nafranowicz besök bland annat att få ta del av en workshop, där de ska jobba tre dagar med att göra egna produkter utifrån hans filosofi. 

 

 Stol tapetserad av Matthew Nafranowisc- Det är jättekul att han är här, eftersom han gör något som jag själv är intresserad av. Många vet inte vad möbeltapetsering är. De tror att man bara klär om en möbel och ser inget av det gedigna och vackra arbete som finns under tyget, säger studenten Alexandra Bäckström.

Och kunskapen går åt båda håll.  

- Absolut, jag har redan lärt mig massor. Jag själv studerade i Frankrike där man har en helt annorlunda möbelstil. Här lär jag mig bland annat om skandinaviska möbler och om hur man hanterar dom, säger Matthew Nafranowicz

Foto: Todd Maughan

Fler nyheter från LiU