Möte med fristadsförfattare

Fristadsförfattaren och poeten Housam Al-Mosilli talade på Vallabiblioteket om livet i Syrien, flykten som förde honom till Linköping och yttrandefriheten som ständigt måste värnas.

Housam Al-Mosilli inledde med att läsa ur sin essä om mötet med Sverige. Där liknas svensken vid en solros som dras till ljuset och värmen. Han läste på arabiska, förstebibliotekarie Anneli Friberg översatte:

– Tur är att jag behärskar engelskan och kan tillräckligt mycket om fotboll. På så vis kan jag tala obehindrat med de flesta svenskar och kan omedelbart få kontakt.

Publiken som mest bestod av medarbetare vid Linköpings universitet skrattade lite när han beskrev hur han våndades över källsorteringen.

Skratten ersattes sedan av allvarlig, uppmärksam tystnad då Housam Al-Mosilli började berätta om sitt liv. I Syrien var han verksam som poet och journalist, men det blev allt farligare och 2012 flydde han. Då hade han blivit fängslad och torterad i flera omgångar för att han rapporterat om Assadregimens övergrepp.

Flydde till Turkiet

Han tog ”den vanliga vägen” via Libanon och Egypten till Turkiet. I Istanbul levde och arbetade han i två och ett halvt år, men även där var det farligt. Vännen och journalisten Naji al-Jarf blev mördad strax innan han skulle ha flytt från Turkiet till Frankrike.

Housam Al-Mosilli fick tipset att söka skydd som fristadsförfattare via organisationen ICORN (International Cities Of Refuge Network). När ICORN och Linköpings kommun tillsammans bestämde vem som skulle bli Linköpings första fristadsförfattare, var det Housam Al-Mosilli som blev utvald. Sedan 25 februari i år bor och arbetar han i staden.
– Första intrycket var mycket välkomnande. Jag hade bara varit här en vecka när en man hejdade mig på gatan och sade välkommen hit, jag läste din text i DN och tyckte verkligen om den.

Fristadsförfattare Housam Al-Mosilli talar på VallabiblioteketFoto: Maria KarlbergHan är tacksam över att ha fått komma till Sverige och Linköping. Men även här måste yttrandefriheten försvaras.
– Jag har läst att var tredje författare och konstnär i Sverige någon gång har utsatts för hot, sade Housam Al-Mosilli.

"Fortsätt uttrycka er"

En av deltagarna frågade vad vanliga människor kan göra för att stärka yttrandefriheten.
– Det enklaste sättet är att fortsätta uttrycka er. Censurera inte er själva.

Evenemanget den 8 december var öppet för alla men fungerade också som årsavslutning för universitetets bokstafett. Flera som var där hade bidragit till stafetten med texter om böcker som betytt mycket för dem av olika skäl.
– Stafetten fortsätter nästa år och vi vill gärna ha nya deltagare, sade Kristin Krantz, biträdande överbibliotekarie.

Att delta i stafetten är kanske ett sätt att följa Housam Al-Mosillis råd, att fortsätta uttrycka sig.

Housam Al-Mosillis dagbok från de sista dagarna i Istanbul, publicerad i DN
Housam Al-Mosillis essä i Corren om första tiden i Linköping
Mer om bokstafetten vid Linköpings universitet