
– När jag var i Bolivia 1995 såg jag hur barn där dör av maginfluensa. Det gjorde ett starkt intryck och påverkade min forskningsinriktning.
I Sverige är dock inte maginfluensa lika drabbande. Däremot är glutenintolerans ett stort problem för ett par procent av befolkningen.
Han har också forskat om nyfödda och graviditet och deltar i en uppföljning av svininfluensan. Hans forskning har lett till flera priser och utmärkelser.
Den studie som rönt mest allmän uppmärksamhet är dock av det mer skämtsamma slaget.
– Det var när jag undersökte om man blir snäll av pepparkakor, en studie som publicerades i Läkartidningen julen 2011. Då ringde Studio Ett från radions P1, säger Jonas Ludvigson och skrattar.
Och man blev inte snällare.
Sedan 1 maj i år är Jonas Ludvigsson deltidsprofessor i klinisk epidemiologi på Karolinska Institutet i Stockholm och tillbringar två dagar i veckan där.
– Det fungerar bra. Det är en bra institution, specialiserad på det jag gör. Vi använder bland annat registerdata för att undersöka utbredningen av olika sjukdomar.
Pappan en förebild
Han har två förebilder i sin professionella karriär, dels pappa Johnny, barnläkare och professor emeritus just i Linköping, dels Anders Ekbom, professor och mångårig kollega med honom på Karolinska Institutet.– Min pappa har alltid varit nöjd med att ha valt »barnläkarspåret«, och den entusiasmen har väl smittat av sig, säger Jonas Ludvigsson.
– Anders Ekbom och jag delar också ett intresse för litteratur. Han har ofta stuckit till mig böcker som han velat att jag ska läsa och tycka till om. Det har för övrigt lett till en och annan understreckare i Svenska Dagbladet.
Jonas Ludvigsson är också flitig skribent i andra sammanhang. Han har skrivit läroböcker i barnmedicin, bloggat om sitt liv som barnläkare och engagerat sig i samhällsdebatten. Han är också ordförande i svensk epidemiologisk förening och vice ordförande i barnläkarföreningen.
På fritiden är han tränare för ett pojkfotbollslag.
– Det är kul att hålla med fotboll och få göra något ideellt. Det innehåller så mycket. Man jagar pengar till träningsläger, tvättar matchkläder och åker på cuper. Lär ut det man kan och försöker att vara en förebild. För många av barnen är den här gemenskapen oerhört viktig.
Han har själv tre egna grabbar, och familjen tar en hel del av hans tid och engagemang. Får han en stund över så läser han gärna böcker eller cykeltränar.
Nu har han blivit årets alumn. Hur känns det?
– Det är förstås väldigt hedrande. Studieåren var en mycket rolig och givande tid. Jag var rätt aktiv i studentlivet och träffade för övrigt min fru på utbildningen. Jag är stolt och glad över att ha gått läkarutbildningen i Linköping – den låg tidigt i framkant med sitt problembaserade lärande.
Film om Jonas Ludvigsson
2013-10-01