Musik och lek blev starten till blåshus

Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade
anordnade de en karnevalsliknande kickoff för att samla ihop pengar till projektet Blåshuset.

Lithe Blås uppträder i Kårallen. Foto: Cecilia OlssonDet blåser kallt och Campus Valla är så folktomt som det kan vara under en lördagseftermiddag. Med ett undantag. Framför kårhuset Kårallen blir en trombonist skjutsad på en flakvagn. Ljudet från trombonen ska efterlikna en accelererande bil. Den som vill kan prova både vagn och instrument. Trombonvagnen är en av flera lekar som besökare i alla åldrar kan prova på under Blåshusets öppna kickoff. Bakom evenemanget står bland andra studentorkesterföreningen Lithe Blås. Redan 2008 startade de ett projekt som syftar till att orkestern ska få en egen byggnad att verka i.

Utspridda idag 

Med trombon i kundvagn.Foto: Cecilia Olsson– Visionen är att vi ska fira vårt 50-årsjubileum i en egen lokal. I dagsläget är vi utspridda på många olika ställen med repetitionslokal, verkstad och förråd och det är mycket arbete att flytta emellan. Vår förhoppning är att vi kan samla allt på ett ställe och att huset blir ett nav för kulturevenemang, säger Erik Andersson, vice ordförande i Föreningen Blåshuset.
Han gör ett tappert försök att överrösta blandningen av ljud i Kårallen. Ingen blåshuskickoff är komplett utan orkestermusik. Från en scen hörs folkmusik, från en annan rockigare tongångar. 
Föreningen Blåshuset startades av Lithe blås och dess alumnförening Lithe Grås. Dess syfte är att upplysa om projektet och samla in pengar till lokalen som ska stå klar i april 2023.

Kickoff för byggnation 

– Antingen bygger vi nytt eller så skriver vi ett långtidskontrakt. Vi vill gärna vara nära campus och ha utrymmen för alltifrån förråd till konsertlokal. Tanken är också att vi kan hyra ut huset till andra föreningar som vill hålla i evenemang, säger Calle Bodahl, ordförande i föreningen.

Än så länge har föreningen arbetat med stadgar, projektplaner och att kontakta företag för sponsring. Lördagens kickoff var det första större evenemanget för att uppmärksamma byggnationen.
Erik Andersson, vice ordförande i Föreningen Blåshuset och Calle Bodahl, ordförande i föreningen.Foto: Cecilia Olsson– Vi vill visa att vi är seriösa med planerna och samtidigt engagera många tidigare blåsare i projektet, säger Calle Bodahl.

Många av besökarna är just tidigare medlemmar i Lithe Blås och har med sig sina familjer för en karnevalsdag på Kårallen.
– Det är jättekul att de gör ett ambitiöst försök att ordna en lokal. Som tidigare blåsare vet jag att det inte är en lätt fråga. Det är viktigt med studentikosa traditioner och ett blåshus skulle verkligen bidra till det, säger Martin Sjökvist som tillsammans med sin son rest från Västerås för att bidra till projektet.
Lördagens karneval övergick sedan i en bankett med tillhörande eftersläpp där flera orkestrar med rötter i Lithe Blås spelade. Om några år kan de spela i en alldeles egen lokal.