Nya världar öppnas

På Visualiseringscenter C i Norrköping blir avancerad forskning
från Linköpings universitet lättillgänglig, begriplig och rolig. Med
interaktivitet och rörliga bilder, texter, film och ljud blottläggs
komplicerade samband.

Visualiseringscenter C har på några få år blivit en av de stora turistattraktionerna i Norrköping. Här kan man slå sig ner i domteatern och exempelvis följa med på spännande resor ut i yttersta rymden och in i kroppens innersta vrår. I utställningarna används avancerad visualisering för att visa sådant som man normalt inte kan se med blotta ögat.

Under hösten tar Christer Fuglesang med besökarna på en tur i rymden och ett besök på rymdstationen ISS. Dels på film¬duken inne i domteatern, men också i utställningen där en app till mobilen, Rymdresan, hjälper besökaren att se vad som finns i bilderna. När man riktar telefonen mot bilderna, dyker blå ringar upp där det finns mer information att hämta.

Förstärkt verklighet

– Vi vill förstärka upplevelsen. Det är ju fortfarande bilden, målningen eller fotot, som ska bära budskapet, men med hjälp av ringarna kan vi rikta betraktarens blick mot intressanta ställen i bilden, förklarar Magnus Axholt, som doktorerat i interaktiv visualisering på Linköpings universitet och som knoppat av tekniken, Explorim, i ett eget företag tillsammans med kollegan Stephen O´Connell.

– Mycket av det som görs inom »augmented reality«, förstärkt verklighet, handlar om spel och underhållning. Vi ville göra något som kunde vara till nytta, som kan guida betraktaren och förmedla kunskaper på ett enkelt och roligt sätt, förtydligar Stephen O´Connell.

Om några år kan vi kanske få uppleva talande bioaffischer, bokomslag som vet allt om bokens pris och huvudkaraktärer eller statyer som själva berättar om den värld de kommer ifrån.

Hemligheten bakom appen Rymdresan, liksom bakom det mesta som visas på Visualiseringscenter C, är forskarnas förmåga att skapa effektiva och resurssnåla matematiska algoritmer som hittar mönster och som omvandlar miljontals megabyte data till en för mobiltelefonen eller datorn hanterlig mängd information. Till det duktiga visualiserare och programmerare, mästare i att bygga modeller av det man inte kan se – eller som kanske inte ens finns.

Avancerad forskning i grunden

Matthew Cooper, forskare i visuell interaktiv dataanalys på LiU, är en av dem som förmedlar information om spännande forskning till centrets publika del. Han och forskarkollegan Gunnar Höst betonar att Visualiseringscenter C har en viktig funktion att fylla för att skapa förståelse hos barn, ungdomar och vuxna för grundläggande samband och för hur teknik fungerar. Kanske blir det också allt viktigare när datorer finns på var mans bord, i bilen, symaskinen och kaffebryggaren.
Anders YnnermanFoto: Peter Holgersson
– Det är kvalificerad och världsledande forskning som visas här och det ligger forskning bakom de flesta installationerna, berättar Anders Ynnerman, direktör för det konsortium som ligger bakom centret och som också leder forskningen inom visualisering vid LiU.

Exempel på det som visas är visualiseringar av vad som händer i hjärnan när man tänker eller hur stadsplanering kan underlättas med interaktiva kartor i 3D och du kan själv bygga en virtuell vattenmolekyl där flera sinnen används. Det så omskrivna obduktionsbordet har självklart en central plats, en produkt från forskningen som nu kommersialiserats av medicinteknikföretaget Sectra. I bordet syns med skrämmande tydlighet skadorna på en trafikdödad kvinna.

– Utmaningen för oss är inte att hitta intressant forskning, utan att paketera den på ett intresseväckande och begripligt sätt, konstaterar Matthew Cooper.

Något de lyckats så väl med att över 110 000 besökare hittade hit under förra året. Från i höst är det också fritt fram för skolorna i Norrköpings kommun att boka in klasser i årskurs 3, 6 och 9 och bokningarna rasar in.

LiU Magasin 3-2013

2013-10-15

Visualiseringscenter

Domteatern i Visualiseringscenter C Peter Holgersson