Nyhetstjänst från LiU finansieras av Google

Frilansbyrån Journalism ++ och LiU-doktoranden Måns Magnusson får innovationsstöd från Google för att utveckla den robotbaserade nyhetstjänsten Marple.

Journalism++ Stockholm har tillsammans med LiU- doktoranden Måns Magnusson börjat utveckla Marple, en nyhetsrobot som söker efter journalistiskt intressanta ingångar i statistik och öppen data. Syftet är att framför allt hjälpa lokalredaktioner dra nytta av den snabbt växande tillgången till data.

– Öppen data har hittills varit en kraftigt underutnyttjad resurs inom journalistiken, säger Jens Finnäs från Journalism++ Stockholm.

Banbrytande projekt

Projektet är ett av fyra i Sverige som får innovationsstöd från Google Digital News Initiative. LiU Innovation stöttar projektet, bland annat utveckling av affärsmodell och råd om finansieringsmöjligheter.

– Det finns mycket statistisk forskning om att identifiera avvikelser, men ännu har ingen på allvar börjat använda detta inom journalistiken, vilket gör det här till ett banbrytande projekt, säger Måns Magnusson, doktorand i statistik.

Under det senaste halvåret har Marple analyserat månadsstatistik över anmälda brott från Brottsförebyggande rådet och bland annat hittat en våg av cykelstölder i Göteborg och rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå.

Stärka lokaljournalistiken

På sikt är målet är att bredda tjänsten till fler områden. Med automatisering görs den journalistiska processen smartare och mer effektiv och redaktionerna hittar nyheter de annars kanske inte fått upp ögonen för.

– Det som framförallt känns spännande är att vi med den här metoden lyckas sätta ljus på lokala statistiska avvikelser, som annars sällan får uppmärksamhet. Vi ser det här som ett sätt att stärka den pressade lokaljournalistiken, Jens Finnäs.

Artikel i Göteborgs-Posten: Här ökade cykelstölderna mest

Artikel i Allehanda: Rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå

Text: Sara Glaas