Nytt samarbete kring matematik i Mozambique

Med ett nytt Sida-anslag går Matematiska institutionen in i utbildningsprojekt med ett fjärde land i Afrika, Mozambique och Universidade Eduardo Mondlane.

Campus på UEM med blommande trädFoto: Bengt Ove TuressonProjektet gäller bland annat utveckling av och undervisning i två mastersprogram (matematik och statistik), utveckling av ett lokalt forskarutbildningsprogram, forskarutbildning av doktorander och postdoktorer från Universidade Eduardo Mondlane (UEM) i Sverige och Sydafrika, samt samarbete kring konferenser och skolor.

Matematiska institutionen har sedan tidigare drivit eller deltagit i liknande projekt i Rwanda, Tanzania och Uganda.

Universitetets campus med blommande trädSida finansierar det nya projektet med UEM i Maputo med 21 miljoner kronor från juli 2017 fram till december 2022.

– På den svenska sidan samarbetar LiU med Luleå tekniska universitet och universiteten i Stockholm, Uppsala, Örebro och Mälardalens universitet, säger Bengt Ove Turesson, universitetslektor på MAI och som har uppdraget att koordinera den svenska delen av samarbetet med UEM. Sedan tidigare har han också ansvar för liknande projekt i Rwanda, Tanzania och Uganda samt koordineringsansvaret för forskningsprogrammet i Rwanda.

Mer på Facebook: MAI in Africa

Tidigare artiklar i LiU-nytt:
Nytt samarbete kring matematikforskning i Uganda (2015-03-18)
Utökat matematiksamarbete med Östafrika (2014-04-24)