Olivia, tidigare student

Olivia valde att läsa till grundlärare i fritidshem för hon inte ville fastna i klassrummet. ”På fritids är vi med överallt och finns med barnen hela dagen. Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa så många barn i olika åldrar”.

Namn: Olivia Caesar
Jobbar på Atlasskolan i Linköping
Utbildning: Grundlärare i fritidshem, examen 2015

Olivia Ceasar tidigare studentOlivia arbetar på Atlasskolan i Linköping. Hennes tjänst innehåller tre olika delar; hon är fritidspedagog och arbetar på eftermiddagarna med förskoleklass på fritids. Hon är också idrottslärare för åk 1-2 samt förstelärare. Att vara förstelärare på fritidshem är ett nytt koncept som finns i Linköpings kommun.
- Mina dagar ser olika ut. Två förmiddagar i veckan har jag idrott. Då börjar jag kvart i åtta med att förbereda och plocka fram material inför dagens lektioner. Klockan åtta hämtar jag barnen och så går vi gemensamt till idrottshallen som ligger i närheten av skolan. Lektionerna håller på till kl 11. Efter att ha plockat ihop, har jag rast och planering med min avdelning på fritids. Sedan arbetar jag på fritids fram till att jag går hem vid halv femtiden. Jag jobbar med en förskoleklass, vi börjar alltid eftermiddagen med samling. Sedan går vi ut och leker, antingen på skolgården eller i skogen som finns bakom skolan. Vi äter mellis och brukar avsluta dagen med lek inomhus. 

Arbetar som förstelärare

Andra dagar sitter Olivia på kontoret och arbetar med mer administrativa arbetsuppgifter i sin roll som förstelärare. 
- Det första jag gör på morgonen är att sätta mig framför datorn och kolla personal. Saknar vi någon den här dagen och hur kan vi lösa det? Inför lov handlar det mycket om schemaläggning av personalen. 

På Atlasskolan arbetar vi med månadsmål. Alla avdelningar har samma mål men vi arbetar på olika sätt för att nå målen; en förskoleklass kan inte jobba på samma sätt som åk 3. Som förstelärare arbetar jag med utveckla verksamheten så vi uppnår målen. Det är också min uppgift att synliggöra hur vi på fritids arbetar för att nå dessa mål. Jag tycker det är viktigt att visa att även om fritids ska erbjuda fri lek och låta barnen ta egna initiativ och utveckla egna intressen så finns det alltid en tanke med allt vi gör.

Atlasskolan i Linköping

Följer eleven hela dagen

Olivia trivs med sitt arbete och det bästa är att hon träffar så många barn i olika åldrar. 
- En anledning till att jag sökte den här utbildningen var att jag tyckte att fritids gör så många olika saker. Som lärare kan du fastna med din klass och i ditt klassrum. Vi på fritids är med överallt och finns med under hela dagen. Jag har idrott där jag träffar elever i åk 1-2 och jag möter även de andra barnen ute på skolgården. Man blir lite som en allt-i-allo men har en stabil pedagogisk grund genom sin utbildning. Som fritidspedagog har du ett stort ansvar och en stor del i skolan. Det passar mig bra; jag tycker det är kul att göra många olika saker. 

Möjligheter till utveckling

Hon tycker också att det finns många utvecklingsmöjligheter i sitt arbete. När Olivia tog sin examen trodde hon inte att hon skulle sitta på kontor och jobba. 
- Det är verkligen spännande att det finns så många vägar att ta. Många tror nog att man som fritidspedagog bara är ute och leker med barnen men vill man satsa på sitt arbete finns det möjligheter till det. 

Innan Olivia fick sin nuvarande tjänst hade hon testat både att arbeta som idrottslärare och fritidspedagog men ville prova på något nytt. Hon hade suttit med i en utvecklingsgrupp på sitt tidigare arbete och tyckte att det var kul att få vara med och driva och utveckla verksamheten. När hon såg att Linköpings kommun sökte en fritidspedagog med utvecklingsansvar ringde hon upp rektorn. Rektorn tipsade om en annan tjänst som förstelärare som snart skulle komma ut. Olivia sökte tjänsten och fick den. 
- Att jag är ung och relativt nyexaminerad och får tjänsten som förstelärare kan ifrågasättas när det finns andra med längre erfarenhet. Men utbildningen gjordes om innan jag började läsa, vilket innebär att jag har med mig goda kunskaper om den nya läroplanen och nya sätt att arbeta. Det tar jag med mig och får diskutera med de mer erfarna pedagogerna om vad har som testas innan och vad som har fungerat och inte fungerat. 

Olivia Ceasar tidigare student

Stora utmaningar

Den stora utmaningen med fritids är hur man ska organisera och strukturera verksamheten på bästa sätt för att den ska fungera så bra som möjligt både för barnen och personalen, anser Olivia. Fritids är en öppen och fri verksamhet där det ska finnas utrymme för att skoja, leka, stöka men det ska samtidigt vara organiserat.
- Det är en utmaning vi står inför varje dag. Alla barnen tycker inte att det är roligt att måla. Hur ska vi ändå få dem att bli intresserade av det? Alla tycker inte heller att det är kul att gå till idrottshallen men vi måste försöka lirka med alla där också. Vi måste anpassa verksamheten för att passa allas behov.

Olivia har en fast tjänst som fritidspedagog i Linköpings kommun men tjänsten som förstelärare är tidsbegränsad till tre år. 
- För ett år sedan visste jag inte att man kunde vara förstelärare. Om fem år vet jag inte var jag jobbar med. Är man öppen för att söka och testa så finns det inga begränsningar. Jag tycker om det administrativa arbetet och kan tänka mig att jag om ett par år arbetar mer med utveckling men om det är som administratör, rektor, biträdande rektor eller på ett utbildningskontor det vet jag inte.

Fritids - stor del av skolan

Även om Olivias mamma är lärare visste inte Olivia vad hon ville göra efter gymnasiet. Men rektorn på skolan där hennes mamma arbetade tipsade om ett en resurstjänst som Olivia sökte och också fick. 
- Min roll var att avlasta personalen på skolan. Då fick jag chansen att testa hur var att stå i klass som lärare, jobba på förskola och fritids. Jag tyckte att det var roligast att komma till barnen på fritids och vara med i den verksamheten. Just interaktionen med barnen var kul och det fick mig att söka till utbildningen. Efter att ha pluggat och jobbat upptäckte jag att det finns så mycket mer i det här yrket. Anledningen till att jag har fastnat är att jag vill att fritids ska utvecklas, och att det är en så stor verksamhet i skolan idag. Personalen på fritids betyder mycket för barnen som är här en stor del av sin dag. 

Att det just blev LiU och Norrköping berodde på att Olivia, som är från Tjällmo, redan hade bostad i och extrajobb i staden.
- Dessutom har LiU ett bra rykte. Utbildningen var bra. Jag förstod inte när jag sökte att det var en ny utbildning men det var positivt. Och i efterhand kan jag se hur bra det är att man delat upp den; att fritids får ha sin del och lärarna har sin. Lärarna på programmet var också duktiga, och speciellt idrottsdelen var bra.

Utbildningen gjorde mig till en bättre vuxen

Hon tycker att hon har stor nytta av sin utbildning idag, speciellt när det gäller det pedagogiska tänket.
- Innan jag började plugga tyckte jag att det var roligt att leka med barnen. Men utbildningen har gjort mig till en bättre vuxen. Att jag numera är en vuxen som barnen respekterar och vill vara med istället för att mer vara en kompis. Utbildningen lärde mig skillnaden och att det är fin gräns däremellan. Och så fick jag många praktiska tips på aktiviteter och hur man kan undervisa, speciellt när jag gjorde min VFU (verksamhetsförlagda undervisning, dvs. praktik).

VFU var en stor och nyttig del av utbildningen. Det är också tipset hon vill ge till andra som ska läsa till lärare.
- Testa så många olika ställen som möjligt. Stora och små skolor, i stan och på landet. Skolorna kan också vara väldigt olika organiserade. Då kan du se vad som passar just dig och var du skulle vilja jobba när du är klar med din utbildning. 

Atlasskolan