Det är Europeiska regionala utvecklingsfonden som nu beviljat projektet Access som totalt har en budget om ca 40 mkr. Projektet kommer att pågå under tre år, med start i januari 2016. Projektet kommer att skapa helt nya utvecklingsmöjligheter för företagen, men även för offentliga organisationer och omgivande samhälle. Målsättningen är att bli bäst i Sverige när det gäller samverkan mellan akademin och små och medelstora företag.
– Genom ett starkt och målinriktat samarbete mellan universiteten vill vi skapa bättre och tydligare erbjudanden till regionens små och medelstora företag och samtidigt göra universiteten mer tillgängliga som en resurs i deras utveckling, säger Maria Swartz, samverkansutvecklare vid LiU Relation.
Projektet ska bidra till att minst 400 små och medelstora företag i östra Mellansverige får kontakt med akademins forskare genom att delta i olika program och mötesplatser. Vidare ska 150 faktiska samarbetsprojekt mellan företag, forskare och studenter startas under projektperioden.
– Det finns en tydlig ambition att överbrygga gränser mellan lärosätena, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade, avslutar Maria.
Om Access
Access – ÖMSesidig Access för Innovationskraft, finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden med det övergripande målet att stärka innovationskapaciteten hos små och medelstora företag i östra Mellansverige, såväl som universiteten i samarbetet. Projektet ska utveckla, implementera och tillgängliggöra regionövergripande strukturer och processer för att åstadkomma hållbar och återkommande samverkan mellan akademi, näringsliv och samhälle. I projektet ingår Uppsala-, Linköping- och Örebro universitet. Access kommer att pågå under tre år, med start i januari 2016.