Oscarspris till LiU-alumner

Magnus Wrenninge, före detta medieteknikstudent, får filmvärldens finaste pris vid en speciell Oscarsgala den 7 februari. Pris i samma kategori får också Mihai Aldén och Ken Museth, även de med LiU-kopplingar.

OscarMagnus Wrenninge får priset, en teknisk Oscar, för sitt arbete med Field 3D – ett bibliotek han byggt upp för datagrafik till animerade filmer. Mihai Aldén, också tidigare student på medieteknik och Ken Museth, tidigare professor på ITN, prisas i samma tekniska kategori, för sitt arbete med "Open VDB". Priset delas ut två veckor före den stora filmgalan i Hollywood.

Magnus Wrenninge läste civilingenjörsprogrammet Medieteknik i Norrköping i början av 2000-talet och har därefter arbetat inom filmindustrin. Field 3D utvecklade han på filmbolaget Sony Pictures 2009. Programmet fungerar som ett bibliotek för att kunna lagra stora mängder data och används bland annat för att lättare kunna animera sådant som eld och rök i 3D.

Oscarsjuryn lyfter fram hans arbete som ett erkännande för ett dataprogram som blivit viktigt för filmindustrin. Field 3D används av flera av Hollywoods största filmbolag.

Magnus Wrenninge bor i San Francisco med fru och två barn.

Foto: Istockphoto

Publicerad 2015-01-14 (