Övralidsstipendierna

Övralidsstipendierna utdelas från och med 2018 återkommande varje år. De är på vardera 100 000 kronor och delas ut till yngre kulturforskare.

Grafitti och litteratur i överlappning. Foto: Istock

Ofta knyts skapande till särskilda platser. Freud och Wittgenstein till Wien, Joyce till Dublin, Baudelaire till Paris, Claude Monet till Giverny. Eller för att nämna några svenska författare: Göran Tunström till Sunne, Sara Lidman till Missenträsk, Fritjof Nilsson Piraten till Kivik … Det är som om platserna bär på en sorts skapandets mystik. Ibland blir det väldigt specifikt och till platserna förs kreativitetens föremål. Strindberg skriver bara på papper från Lessebo, Balzac inte utan kaffe och munkkåpa, Torgny Lindgren med pipa i mungipan...

Och omvänt knyts ofta resan, rörelsen, till kreativitet, nyfikenhet och konst. Som om förflyttningen i rummet vore skapandets förutsättning. Hos resenärer från Fridtjof Nansen till Ryszard Kapuscinski, eller hos den svenska författargeneration som åren kring 1930 tycktes ha stämt möte vid färjekajen i Trelleborg för att ge sig ut i världen. I dagens konst och vetenskap är kulturmöten en självklarhet, och rörelser över gränser vagabondens livsmönster.

Ansökan

Nästa ansökningsomgång är planerad till våren 2021.

Behörig att söka är kulturforskare upp till 5 år efter disputation. Till ansökan förs en kort CV samt en avsiktsförklaring. I denna ska den sökande skissera ett arbete, där plats och/eller resan knyts samman med frågor om kreativitet och skapande. Ansökan får omfatta maximalt två A4-sidor (=3500 tecken). Temat kan belysas ur skilda kulturvetenskapliga perspektiv, i skilda tidsepoker och med skiftande typer av empiri.  

KontaktVisa/dölj innehåll

Relaterad informationVisa/dölj innehåll