På topplistan för Altmetrics

Första gången finns en artikel från LiU med på Altmetrics lista över de hundra mest diskuterade artiklarna i världen under 2016. LiU-forskarnas artikel handlade om programvaror för magnetröntgen som räknar fel.

De statistiska metoder som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror är för dåliga. När Anders Eklund och Hans Knutsson, Linköpings universitet och Thomas Nichols, University of Warwick i slutet av juni i år publicerade sin artikel ”Cluster failure: Why fMRI inferences for spatial extent have inflated false-positive rates” i den högt rankade tidskriften PNAS, fick den på kort tid ett enormt genomslag i världens sociala medier.

Nu, när företaget Almetric släppt sin lista över de hundra mest diskuterade artiklarna på nätet, har LiU-forskarnas artikel kvalat in på plats 62, noterar LiU:s universitetsbibliotek på sin nyhetssida.

Genom att använda olika identifikatorer för artiklarna mäter Almertic genomslaget i bland annat nyhetsmedier, sociala medier, Wikipedia och bloggar. Topplistan innehåller därför ofta artiklar som intresserar en bred publik eller ämnen som varit aktuella i nyheter under året, skriver Biblioteket.

Aktuellt på biblioteket:
LiU-artikel på topplista för altmetrics

Tidigare artikel på LiU:se
Programvaror för fMRI räknar fel (2016-06-28)