Per, tidigare student

Namn: Per Engström
Utbildning: Civilekonom, internationell - tyska, examen 2015
Jobb: Trainee på Stora Enso

Per Engström tidigare student

Vad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

 Traineeprogrammet består av olika moduler innehållande utbildning i bland annat ledarskap, strategi och change management samt projekt inom olika affärsområden såsom HR och hållbarhet. 

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter består löpande främst av controlling och systemsupport men även olika projekt. Just nu arbetar jag under sju veckor på ett bruk utanför Gävle med investeringsupphandlingar. I övrigt har jag gjort diverse avtal, tagit fram underlag för upphandlingar mm. Det fordras mycket arbete och analys för att ett nytt avtal med goda villkor ska till.     

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete?

- Den internationella inriktningen på Civilekonomprogrammet har jag nytta av varje dag på jobbet. Jag pratar varje dag tre olika språk i mitt jobb och reser mycket eftersom den division jag arbetar för har verksamheter på tre olika kontinenter. Då jag är placerad i Düsseldorf underlättar tyskan både privat- och arbetslivet och engelska är Stora Ensos koncernspråk. Internationell ekonomi, ekonomistyrning och till viss del affärsjuridik är de kurser jag haft mest nytta av utöver språkstudierna. Vi köper in varor och tjänster från hela världen med olika växelkurser och juridiska regler för mångmiljardbelopp varje år.   

Har du användning för dina språkstudier och din utlandserfarenhet i ditt nuvarande arbete?

- Utan mina språkstudier hade jag klarat av mitt arbete men inte alls på samma sätt. Jag upplever att språk för människor tillsammans och ofta fordras språkkunskaper för att skapa förtroende i relationer med både leverantörer och kollegor. Att ha läst ett år i Tyskland tidigare gjorde det enklare att snabbt komma in jobbet och samhället och jag visste direkt hur jag skulle göra och bete mig när jag flyttade till Düsseldorf. Affärskulturen i Tyskland är väldigt olik den svenska och det är många affärskulturer som ska kombineras i en koncern med 26 000 anställda och verksamhet i ungefär 35 länder. 

Om du blickar tillbaka på dina studier är det något speciellt du tänker på då?

- Mitt nuvarande arbete är på flera sätt väldigt likt mina studier. Det ges mycket frihet under ansvar, vilket jag föredrar. Lägger du ner ett gediget arbete, ges utdelning därefter. Därutöver arbetar jag ofta i olika projekt där team-arbete och ledarskap är grunden för att lyckas, vilket de mer avancerade kurserna i Linköping förbereder en inför. Slutligen kommer du ingenstans utan analytiskt tänkande samt att kunna presentera dina idéer på ett välformulerat sätt. Det spelar ingen roll hur bra idé du har om du inte lyckas sälja in den och det är ännu viktigare i arbetslivet än under studierna. Ekonomistyrningskursen var en utmärkt förberedelse inför just detta och jag skulle rekommendera att lägga in ett avsnitt med presentationsteknik och strukturerat tänkande i den kursen som annars var optimal. 

 

Utbildning