Perovskiter i fokus på LiU-workshop

LiU-forskaren Feng Gao är värd för Sveriges första workshop om perovskiter, en ny grupp av material, utmärkt lämpade för exempelvis solceller och lysdioder. 29-30 maj samlas ledande nordiska och asiatiska forskare för att utbyta kunskaper och erfarenheter.

Feng GaoEnergieffektiviteten i solceller tillverkade av perovskiter har på några få år ökat från ett par procent till 20 procent. Det betyder att 20 procent av energin i solens strålar kan omvandlas till el, helt i klass med energieffektiviteten i dagens kiselbaserade solceller. En så snabb utveckling av energieffektiviteten i solcellsmaterial har forskarvärlden aldrig tidigare upplevt. Perovskit-materialen har också utmärkta ljusemitterande egenskaper vilket gör dem intressanta för utvecklingen av framtidens högeffektiva vita lysdioder.

Ny grupp av material

Feng Gao, universitetslektor vid avdelningen Biomolekylär- och organisk elektronik, fick i höstas ta emot Europeiska forskningsrådets, ERC:s, Starting Grant på 1,5 miljoner euro just för forsknings kring lysdioder i perovskiter. Nu samlar han ledande forskare från Norden och Asien för att under två dagar dela med sig av sina kunskaper och utbyta erfarenheter kring teorier och tillverkningsmetoder för perovskit-materialen.

Perovskiter är en helt ny grupp av halvledande material, och intresset i forskarvärlden har ökat kraftigt sedan 2009. De perovskiter som ådragit sig störst intresse de senaste åren består av ett organiskt ämne (kol och väte), en metall och en halogen (fluor, klor, brom eller jod).

Nordic-Asia wokshop

LiU-forskare och studenter är välkomna att delta i workshopen som hålls i sal Schrödinger, E324, Institutionen för kemi, fysik och biologi, IFM, 29-30 maj 2017.
Program och anmälan till ”Nordic-Asia workshop on perovskite optoelectronics” finns här, sista datum för registrering är 24 maj.

Läs mer om forskningen