Philip, tidigare student

Namn: Philip Gilchrist
Examen: 2014
Jobb: Brand Strategy consultant på Pond- The Brand Innovation Company

Philip Gilchrist tiidgare studentVad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

- Direkt efter min civilekonomexamen fick jag möjligheten att göra ett internship på Unilevers huvudkontor i Nederländerna, där jag fick vara med och utveckla Liptons varumärke på den Europeiska marknaden i ett halvårs tid. Det var otroligt lärorikt, och jag skulle säga att det gav mig en god förståelse för dynamiken i FMCG och hur stora internationella bolag arbetar med sin varumärkesportfölj. 

Under min sejour i Holland hamnade jag i kontakt med en varumärkes- och innovationsbyrå som heter Pond, som idag är en del av PwC. Pond arbetar med att transformera varumärkesupplevelser genom att skapa produkter och tjänster som människor älskar, både i det fysiska rummet och det digitala och i allt större utsträckning där de två möts. Hur det tar sig uttryck är olika från projekt till projekt, men min roll som varumärkesstrateg handlar om att definiera vad kundens varumärke är och vad det står för, förstå vilka konsumenter de riktar sig till och deras drivkrafter, var ett varumärke är positionerat på marknaden, till att innovera kring nya tjänster och utveckla hela deras erbjudande. Jag kände att Pond stack ut i jämförelse med många andra byråer på det sättet att alla processer är insiktsdrivna, vilket förutsätter att vi talar med och försöker förstå konsumenternas underliggande behov.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete? 

- Överlag känner jag att jag haft användning av nästan alla kurser vi läst, i olika utsträckning. I och med att vi gör omfattande analysarbeten inför varje projekt har kursbredden varit fördelaktig, och flertalet kurser, så som ekonomisk styrning, statistik och strategi kommit till användning. På det stora hela tror jag att utbildningen idag har en ännu större roll än att lära ut specifika ämnen. För ekonomer tror jag att det handlar mer om kreativ problemlösning och att förstå ett större sammanhang.

Innan jag flyttade till Linköping så arbetade jag en hel del med webbdesign i Stockholm och såg detta som mitt naturliga karriärsval, men var samtidigt lite osäker på om det verkligen var det jag ville göra i framtiden. Detta förändrades när jag kom till Linköping, och under mina fyra år introducerades jag för nya ämnen och branscher som jag aldrig ägnat en tanke åt. Att exponeras på det sättet var viktigt för såväl min personliga utveckling som min yrkesmässiga, och för mig var just det som var det fina med civilekonomprogrammet.

Jag tror att man måste vara ödmjuk inför all kunskap som man inte fått via kursplanerna, och snarare se skolan som ett verktyg för att klara av att lära sig allting nytt som arbetslivet erbjuder.

Var du på en utlandstermin och hur var det?

- Jag valde att, trots civilekonomprogrammets universitetssamarbeten, söka på egen hand. Jag kände att jag ville åka ganska långt bort, och sökte mig till University of Auckland i Nya Zeeland, till viss del på grund av att ha möjligheten att byta vinterjackan mot badshorts, men också på grund av att jag hade hört att UOA skulle vara bra på just marknadsföring & management. Där valde jag att fördjupa mig inom konsumentpsykologi och management, och jag kan utan tvekan rekommendera det till alla som står i valet och kvalet att åka på utbyte.

Om du blickar tillbaka på dina studier är det något speciellt du tänker på då?

- Självklart har ju studentlivet varit en betydande del. Framförallt alla vänner som man lärde känna, men också alla sittningar, sånger och fester. Det är svårt att peka ut specifika detaljer, men för att bibehålla mystiken kan vi väl enkelt konstatera att det är fyra år mycket väl investerade.