Populärvetenskaplig vecka drar 3 000 besökare

Lejonryt, kärlek, allergier, bortskämda barn, papper som leder ström, matematiken i universum eller dödskallar. 3 000 besökare får lära sig lite om allt mellan himmel och jord under Populärvetenskapliga veckan den 25-27 oktober.[Ingen text i fältet]

Föreläsning relationer, HBTQ-frågorFoto: Rebecca Havedahl– Liksom tidigare år väntar vi maxat antal besökare, närmare 3 000 är föranmälda. Främst lärare och gymnasieelever i årskurs 2 och 3 från Östergötland med omnejd, men hit bussas också klasser från till exempel Skåne och Värmland, men föreläsningarna är också öppna för alla intresserade, säger Catharina Karlsson Foo, projektledare.

Popveckan arrangeras av tekniska fakultetens nämnden för skolsamverkan i samarbete med övriga fakulteter och tanken är att föra ut aktuell forskning.
På programmet står inte mindre än 47 föreläsningar fördelat på de tre dagarna. Tisdagen och torsdagen handlar det om naturvetenskap, teknik, data och medicin, onsdagen är vikt åt samhälle, ekonomi, humaniora och pedagogik.

– Programmet består delvis av önskade favoriter i repris. Ett exempel är föreläsningen om allergier som alltid väcker intresse. En kanske mer otippad succé som upprepas i år är en föreläsning om matematik och universums struktur. Sedan kan man anta att en rubrik som "Från lejonryt till kattpurr" lockar många. Vi försöker få med lite av varje, säger Catharina Karlsson Foo.

Popveckan visar inte minst på spännvidden i LiU:s forskning. Mobbning eller miljöpolitik, proteiner som byggstenar för komplicerade material eller svält som realitet för en miljard människor, räddningsaktioner för noshörningar eller bilköer.
Och lagom till halloween kan den nyfikne också få redan på vad som egentligen har hänt med dödskallen.

Det blir ingen lätt sak att välja mellan föreläsningarna!