Prins Daniel föreläste om entreprenörskap

Våga starta eget. Det var prins Daniels uppmaning när han föreläste för studenter på Campus Norrköping. Det stora flertalet av de närvarande studenterna kunde tänka sig det.

Prins Daniel på Campus NOrrköping 2016. Foto: Magnus Andersson– Vi tror på det goda exemplets makt. Och vi vill möta er studenter. Vi vet att många av er kan tänka sig att bli entreprenörer, men få blir det.

Prins Daniel, tidigare entreprenör inom gymbranschen, var huvudtalare när han besökte Campus Norrköping på onsdagen. Han är initiativtagare till projektet Prins Daniels Fellowship som vill inspirera unga till entreprenörskap och stötta dem.

Blod, svett och tårar

Prins Daniel på Campus Norrköping 2016Foto: Magnus AnderssonFör att ge olika infallsvinklar på företagande var en panel samlad med erfarna entreprenörer: Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Sverigechef för Google, som för två år sedan startade företaget United Screens som hjälper kreatörer på Youtube, Renée Voltaire som skapat ett varumärke inom mat och hälsa samt Johan Skarborg, grundare av Academic work som hyr ut studenter och unga akademiker i början av sin karriär.

– Då, på 90-talet, trodde jag att jag och mina två kompisar var ensamma om vår affärsidé. Det var vi inte, upptäckte vi. Vi hade åttahundra konkurrenter. Men det var bra för då fanns det uppenbarligen en marknad. Vi bestämde oss för att bli bättre än de andra, berättade Johan Skarborg.

Idag finns företaget i hela Norden, Tyskland och Schweiz.

Det är mycket blod, svett och tårar att bygga upp ett företag, konstaterade panelen. Men också otroligt mycket glädje och kreativitet. Stina Honkamaa Bergfors valde att kliva av jobbet som Googlechef för att hon och en kompanjon upptäckte en ny trend för dryga två år sedan.

– Folk valde rörligt material via nätet istället för teve, därför satsade vi på Youtube. Det vi såg stämde. Idag har vanlig teve tappat en femtedel av tittarna på två år.

Utbildning en bra grund

Panelen var överens om att utbildning alltid lönar sig men också att entreprenörskapets möjligheter behöver göras mer synliga i alla utbildningar.

– Ni gör helt rätt som utbildar er, det är en bra grund, inte minst för unga idag, framhöll prins Daniel.

Han lyfte också fram vikten av att våga göra misstag, att det inte behöver ses som ett misslyckande.

– Man kämpar på. Ibland har man flyt, ibland inte. Man lär sig av sina erfarenheter. Se på Skypes grundare Niklas Zennström. Han gjorde en lång rad misstag med sina tidigare företag men tack vare det kunde han sedan grunda Skype.

– Alla motgångar tar en till nästa steg när man verkligen tror på sin idé, konstaterade Renée Voltaire.

Påverka samhällsutvecklingen

Prinsen betonade också entreprenörskapets möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

– Ni som blir egna företagare kan göra bra saker inom till exempel miljö- och hållbarhetsfrågor och ni kan anställa folk med olika bakgrund.

Några av studenterna deltog efter seminariet på runda bordssamtal med panelen.

Linnea Rothin som läser medieteknik var en av dem.

– Det är jätteinspirerande att få höra vilka olika ingångar man kan ha in i företagandet och att man kan se motgångar som ett steg i processen mot ett mål.

Hon kan tänka sig att starta eget någon gång.

– Jag måste fundera på vad jag vill göra. Sen ett år tillbaka driver jag föreningen CoderDojo som lär ut programmering till barn. Där gäller det att sätta upp mål och tänka lite företagsmässigt så på ett sätt är jag redan inne i tänket.

Mer entreprenörskap i utbildningen

Niklas Aldén läser teknisk fysik och har drivit företag sedan högstadiet, ett med inriktning mot medieproduktion och reklamfilm och ett e-handelsföretag inom träningsbranschen.

– Jag blir inspirerad av att träffa folk som berättar om sin egen resa och att få deras olika synpunkter på ett och samma problem.

Han efterlyser mer entreprenörskap i sin utbildning.

– Ännu så länge, jag läser första året, är det väldigt lite av det. Framför allt skulle jag vilja ha fler ekonomikurser.

Arrangör var IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som driver Prins Daniels Fellowship.