PrioC i Almedalen 2017

Gratis medicin: Schyst av företagen eller oetisk marknadsföring som leder till prioriteringsproblem?

Tisdagen den 4 juli 2017 var det ett Almedalsseminarium mellan Smer och Prioriteringscentrum.

Ämnet som diskuterades var:

Läkemedel erbjuds idag gratis eller till låga priser utanför processen för ordnat införande. Det kan ses som positivt att patienter får tidig tillgång till medicin, men det kan även ses som ett sätt för företagen att skapa en efterfrågan som gör det svårt att prioritera eller skapar ojämlikhet.

Film från seminariet

Dag: 4/7, kl. 10:30-12:00

Plats: Ala/ Greenroom, Wisby Strand Congress & Event

Medverkande:
Moderator: Kjell Asplund, ordförande Smer.
Inledning: Lars Sandman, professor, föreståndare för Prioriteringscentrum, Linköpings universitet, ger en kort översikt av de relevanta frågeställningarna och etiska argumenten för och emot olika ställningstagande i relation till dessa frågor.

Panel:

• Joakim Ramsberg, projektdirektör vid Vårdanalys, huvudsekreterare i utredning om finansiering, subvention och prissättning av läkemedel
  • Karolina Antonov, analyschef LIF
  • Jan Liliemark, professor, SBU, ledamot av NT-rådet
  • Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Stockholms läns landsting (L)
  • Anna-Lena Sörensson, riksdagsledamot (S), vice ordförande Socialutskottet, ledamot Smer, utredare Apoteksmarknadsutredningen

Om Prioriteringscentrum
Visa/dölj innehåll