Quintek - för dig som blivit antagen till eventet

Du har blivit antagen som deltagare på Quintek. Grattis och välkommen till detta event. Vi kommer hjälpa dig få inblick i studentlivet och rusta dig med erfarenhet så att du kan ta beslut om ditt liv efter gymnasiet.

Foto Charlotte Perhammar

Du har säkert haft funderingar om hur undervisning på ett universitet går till, hur det är att göra tentor. Du kanske längtar efter att få flytta hemifrån, eller så undrar du om det kommer kännas konstigt eller ensamt att bo utan familjen? Hinner man göra något utanför studierna? Kan jag fortsätta med min hobby och kommer jag hitta likasinnade att umgås med? Kommer alla andra känna varandra? Dessa, och många andra frågor snurrar i mångas huvud när man i slutet av gymnasieutbildningen ska ta beslut om nästa steg.

Vi har utformat Quintek för att besvara så många av dessa funderingar som möjligt och för att ge dig möjlighet att på ett tryggt sätt få svar på alla andra funderingar du kan ha när det gäller allt som har med studentlivet att göra.

Än en gång, välkommen till Quintek och LiU!

Så här fungerar dagenVisa/dölj innehåll

Hur deltar jag?

• Vi använder oss av Zoom som plattform för detta event. Du ska ha fått mail med länk några dagar innan vi startar. Har du inte fått Zoomlänken, maila oss på quintek@liu.se, så ordnar vi det.
  • Du kan delta från dator, telefon eller surfplatta, men eftersom vi kommer göra lite praktiska uppgifter kan dator vara smidigast.

Programpunkter och grupper

Under passen kommer vi jobba i helgrupp och mindre grupper. När det är dags för grupparbete eller diskussioner, blir du som deltar indelad i grupp om ca 10 elever. Varje grupp får en studentvärd. Denna student får ni träffa efter varje inslag i programmet. Passa på och ställ frågor om det ni precis sett/lyssnat på. Det går bra att text- eller videochatta.

Viktigt!

• Logga in några minuter innan programmet börjar för att se till så att allt fungerar som det ska och vara redo när vi kör igång.
  • Skriv ditt för- och efternamn, och gärna även din stad eller skola, som ditt visningsnamn. Det hjälper oss pricka av deltagare, men är även trevligt för er när ni ska jobba i grupper. Här kanske du träffar några av dina framtida studiekompisar.
  • Tänk på att stänga av din mikrofon när du inte talar, så säkerställer vi att alla hör ordentligt under programmets gång.
  • Har du frågor, kan du ställa dem i chatten, eller anteckna och ställa dem till din studentvärd under frågestunden direkt efter programpunkten.
  • Efter varje pass kommer du hamna i ditt grupprum på Zoom (samma grupp under hela eftermiddagen). Här har du möjlighet till att ställa frågor. Studenten kommer finnas tillgänglig. Det är också här man kan sträcka på benen.
  • Passa tiderna. Vi kommer börja passen på den utsatta tiden.

13:00 Välkommen

13:10-13:55 Workshop. Upptäck det roliga med programmering.

Digitaliseringen gör att algoritmer blir viktiga inom nästan alla områden (till exempel hälsa och hållbarhet). I denna workshop (en praktisk lektion) får du prova på programmering och se att det faktiskt också är rätt kul. Inga förkunskaper krävs.

14:00-14:30 Att välja utbildning efter gymnasiet

Kort introduktion till utbildningsalternativ vid Linköpings Universitet

14:40-15:10 Föreläsning i matte. Introduktion till optimeringslära

Något som ingår i alla civilingenjörsutbildningar de första åren är kurser inom matematik. Här får du lyssna på ett typiskt upplägg för kurser inom matematik vid Linköpings universitet, följt av en introduktion till ämnesområdet optimeringslära för att ge en bild av hur en föreläsning kan se ut.

15:15-15:40 Att bo i studentboende

Hur hittar man studentboende? Hur bor man? Vad betyder korre? Delar jag kök med andra? Du får svar på alla dina frågor under detta pass.

15:40-16:45 Rolig aktivitet med damföreningar

Damföreningar (föreningar som arrangerar olika event, tex sittningar och företagsevent - av och för tjejer och ickebinära som går viss utbildning) från fem olika utbildningar leder en rolig aktivitet och ger möjlighet till frågor om allt som har med universitetsstudier att göra.

16:45 Utvärdering och avslut

Om jag har frågor?Visa/dölj innehåll

Om våra campusVisa/dölj innehåll

Om du väljer att plugga på Linköpings universitet och inom teknik eller naturvetenskap, kommer du hamna antingen på campus Norrköping eller campus Valla i Linköping. Campus Norrköping ligger centralt i staden i nyrenoverade, luftiga lokaler med oslagbar utsikt mot strömmen och nära till allt. Campus Valla ligger lite utanför Linköpings stadskärna och är vårt största campus.

Vi hade förstås velat ta er med på rundtur på våra fina campus på riktigt, men tills det är möjligt hoppas vi att dessa filmer kan ge en liten bild.

Quintek i sociala medierVisa/dölj innehåll

Taggar Visa/dölj innehåll