18 december 2015


Studentradion i Norrköping, Radio Skvallertorget, var med bland alla initiativ för att dra in pengar till klimatflyktingar.

Linnea Ömmelspång vid radiomickenNere i radions lokaler alldeles bredvid Skvallertorget i Norrköping sitter Linnea Ömmelspång vid mixerbordet. Hon studerar sitt första år på Kultur, samhälle, mediegestaltning i Norrköping, är ny som sekreterare i Radio Skvallertorgets styrelse och en av alla studenter som gick igång på möjligheten att göra en insats.

Linnea Ömmelspång vid radiomickenVarför är du med i studentradion?
– I början av året fick vi gå runt på en visning och möta Linofilm, Linopressen och studentradion. Radion presenterade en form som passade mig. “Du får göra precis vad du vill, det finns inga gränser, inga begränsningar" och då kände jag bara: yes, nu kör vi!

Vad valde du att göra till slut?
– Jag kör ett program som heter Mellosnackisen på onsdagar mellan klockan 20-21. Det handlar om allt från Melodifestivalen till Eurovision och all information som finns att inhämta där. Jag får sitta och pilla mycket själv, och det tycker jag är roligt. Man lär sig mycket mer om man bara får sitta själv och lära sig och upptäcka.

Berätta lite om radions initiativ för Musikhjälpen.
– Det var jag och David Brostedt (vice ordförare i styrelsen) som kom på det. Vi klickade nästan från första stund och började prata om musikhjälpen. Det är ju i Linköping detta året, vilket är jättebra tycker jag. Jag är väldigt intresserad och har varit där flera år innan i Malmö och Göteborg. Då tänkte jag, ok nu ska jag ta chansen att åka dit så mycket som möjligt, och chansen kunna verkligen göra något. Så vi startade en insamlingsbössa och pratade med resten av radiostudion. Bössan går det väl sådär med, vi har inte samlat in så mycket men förhoppningsvis kommer den igång lite nu under veckan. Varje krona räknas och kan man göra någonting, få folk att lägga pengar i en bössa, så är det jättebra. Det är också roligt att läsa på om ämnet. Jag tycker att det är viktigt att engagera sig.

Radio Skvallertorget, detalj mik– Jag tycker att årets ämne är jättebra. Det är viktigt. I och med att det klimatkonferens i Frankrike denna veckan där man fattar stora beslut. Även om man fattar stora beslut där så kommer de inte kunna göra så stor skillnad. De kan sätta målen men det måste vara folket som åtar sig att uppnå dem. Därför är det viktigt med informationen som musikhjälpen ger, så att man sprider kunskap.

Vad gör radion för att nå ut med det här?
– Vi går ut i våra radioprogram om att man ska skänka pengar och vi informerar på vår facebooksida och hemsida.

 – Vi har också två stycken som jobbar som roddare för Musikhjälpen, Decirée Åkesson och David Brostedt. De fick jobbet tack vare radion och nu jobbar de där, sprider kunskap och hjälper till. De har hjälpt till att nå de som jobbar med musikhjälpen så att vi har kunnat starta fler engagemang. Till exempel för att många som åkte dit för att sjunga Stad i ljus. Det viktigt att Linköping representeras också av studentkårerna vid LiU och att vi visar att vi ser och hör vad som händer och vi vågar ta ställning och hjälpa till. Varje krona räknas och vill vi att våra barn ska växa upp på en bättre planet så är det nu vi måste göra något.


Fotnot: Studenterna vid LiU samlade totalt in närmare en halv miljon kronor.

Text och bild: Rebecca Havedahl, studentfotograf
2015-12-18