En vecka i regnbågens tecken

I veckan fylls Linköpings universitet och Campus Valla med extra mycket kärlek. I regnbågens färger sätter man fokus på människors lika rättigheter.

- Vi vill inte tvinga fram något, bara lyfta ämnet och få folk att tänka efter själva. Det handlar om att alla ska hyllas för den person de är, oavsett sexualitet, säger Axel Orre, projektledare för veckan som fått namnet Regnbågs-P.

Initiativet till en vecka med fokus på hbtq-frågor kom från Utrikespolitiska studentföreningen, UF, sedan var studentföreningen Gen!us och studentkårerna inte sena att hoppa på. Det senaste halvåret har man arbetat för att få alla pusselbitar på plats, och med veckan hoppas man kunna öka kunskapen och skapa en mer öppen miljö.

- Det finns elever som är väldigt insatta och drivna i frågan, men det finns också en stor okunskap. Det är synd, eftersom det faktiskt är vi studenter som kommer ut på arbetsmarknaden sedan och har chans att göra skillnad, säger han.

Under veckan kommer man, utöver att kunna pimpa sin cykel och delta i parad och workshops, också kunna ta del av flertalet föreläsningar. En hålls av LiU-studenten Assaad Daoudi, som ska dela med sig av sina erfarenheter av att vara hbtq-student.

Assaad Daoudi sitter i en soffa.- Jag ska berätta min egen verklighet. Det är inte det direkta hatet jag kommer att föreläsa om, utan den mer underliggande och problematiska delen, det som sker bakom kulisserna, säger han.

Assad Daoudi menar att den direkta homofobin och bristen på acceptans som fanns i grundskolan, på universitetet mer handlar om dolda strukturer.

- "Djävla bög" har man fått höra sedan lågstadiet. Här handlar det om mildare saker men som ändå kan tära på en.

Han hoppas att veckan leder till att hbtq-studenter känner att det finns en fristad på universitetet där alla kan känna sig välkomna.

- Universiteten tänker nog att de är öppna och toleranta, men det är inte alltid så. Hbtq-studenter vet inte alltid vart de ska vända sig med sina frågor och funderingar, säger han.

Initiativtagarnas vision är att veckan ska återkomma årligen, och bli en än mer integrerad del av studentkulturen.

- I år uppmärksammas veckan bara på Campus Valla, men vi vill bygga vidare år för år tills det att alla är med, säger Axel Orre.

Programmet för veckan hittar du här