
– Jag har massor av positiva erfarenheter av ISY som student och nu kommer jag att få ännu flera positiva erfarenheter som rektor, sa Helen Dannetun, påtagligt charmad av sina båda assistenter.
– Robotarna ger LiU stor synlighet med en teknik som ligger i framkant av teknikutvecklingen, konstaterade hon också.

– Du är en duktig rektor, kontrade Nao efter bandklippningen, men när det sedan kom till de övriga invigningstalen blev det lite långtråkigt så då satte han sig helt resolut ner.
– Han blev nog lite varm, det där är inget vi har styrt, försäkrade robotarnas pappa, Fredrik Löfgren.
Nät fångar in högtflygande drönare
Visionen har stora ljusa ytor, högt i tak och direkt kontakt med innergården i B-husets mitt där det finns möjlighet att flyga även utomhus – ett nät ser till att flykten inte går för högt. Inomhus finns stora möjligheter att projicera virtuella verkligheter, lägga in positioneringssystem och testa autonoma farkoster, för att bara nämna något. Självklart är även industrins forskare och utvecklare välkomna.
– Vi har fått en samlingsplats för institutionen där vi också kan göra skillnad för den omgivande industrin. Vi har alltid varit pionjärer, har en utbildning världsklass med en stark koppling till både storföretag och det övriga omgivande samhället, sa Jan-Åke Larsson, prefekt vid ISY.
Och fortsatte
– Samverkan sitter i väggarna på ISY, vi tycker att det är kul att undervisa, kul att lösa forskningsproblem och att det är kul att hjälpa industrin att lösa deras problem.
Från smarta savanner till WASP

En av de stora satsningar som kommer att påverka ISY i närtid är Sveriges störst enskilda forskningssatsning WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, där Visionen även kommer att vara en viktig kugge för att underlätta samarbetet mellan akademin och industrin.
– Det ska vara en enkel resa för industrin att ta sig från forskning och utveckling till att testa här tillsammans med andra. Vi kan handgripligen föra samman forskningsresultat från oss och från industrin, sa Martin Rantzer, ansvarig för WARA PS, den forskningsarena inom WASP som ska fokusera på personlig säkerhet.

WARA PS står för WASP Autonomous Research Arenas Public Safety och är en fullskalig testplats som ska byggas upp utanför Västervik. På ett 4x6 mil stort område, som innefattar både land och hav, ska flygande autonoma farkoster samarbeta med autonoma snabba båtar för att exempelvis rädda människor i sjönöd.
– Vi är i systemdefinitionsfasen nu, men den första versionen av demosystemet ska vara klar i september 2018. Då ska vi visa upp det senaste inom forskningen och av vad våra industripartners förmår, sa Martin Rantzer.
Andra viktig forskningssatsningar inom ISY där Visionen ger nya möjligheter är exempelvis ELLIIT och Security Link - strategiska forskningssatsningar inom IT och mobil kommunikation respektive säkerhet och krisberedskap.