Rektor och robotar invigde Visionen.

Rektor Helen Dannetun invigde den nya forsknings- och grundutbildningsarenan Visionen - för första gången assisterad av robotar. Arenan ligger mitt inne i B-huset, Campus Valla och här får drönare flyga fritt både inom- och utomhus.

Helen Dannetun med robotarna Nao och Pepper Med Peppers och Naos hjälp fick Helen Dannetun klippa bandet till den arena för forskning och grundutbildning som Institutionen för systemteknik, ISY, byggt upp i det tidigare teknat-biblioteket.

– Jag har massor av positiva erfarenheter av ISY som student och nu kommer jag att få ännu flera positiva erfarenheter som rektor, sa Helen Dannetun, påtagligt charmad av sina båda assistenter.

– Robotarna ger LiU stor synlighet med en teknik som ligger i framkant av teknikutvecklingen, konstaterade hon också.
Helen Dannetun, Nao och Fredrik Löfgren
– Du är en duktig rektor, kontrade Nao efter bandklippningen, men när det sedan kom till de övriga invigningstalen blev det lite långtråkigt så då satte han sig helt resolut ner.

– Han blev nog lite varm, det där är inget vi har styrt, försäkrade robotarnas pappa, Fredrik Löfgren.

Nät fångar in högtflygande drönare

Visionen har stora ljusa ytor, högt i tak och direkt kontakt med innergården i B-husets mitt där det finns möjlighet att flyga även utomhus – ett nät ser till att flykten inte går för högt. Inomhus finns stora möjligheter att projicera virtuella verkligheter, lägga in positioneringssystem och testa autonoma farkoster, för att bara nämna något. Självklart är även industrins forskare och utvecklare välkomna.
Jan-Åke Larsson och Helen Dannetun
– Vi har fått en samlingsplats för institutionen där vi också kan göra skillnad för den omgivande industrin. Vi har alltid varit pionjärer, har en utbildning världsklass med en stark koppling till både storföretag och det övriga omgivande samhället, sa Jan-Åke Larsson, prefekt vid ISY.

Och fortsatte
– Samverkan sitter i väggarna på ISY, vi tycker att det är kul att undervisa, kul att lösa forskningsproblem och att det är kul att hjälpa industrin att lösa deras problem.

Från smarta savanner till WASP

Savannen breder ut sig över väggar och golvMedarbetare och studenter visade sedan upp en lång rad exempel på vad arenan kan användas till: det handlar om utbildning och forskning som resulterar i extra långa timmerbilar, smarta savanner, målföljande visionsystem, räddningsrobotar som kliver över hinder och mycket, mycket mer.

En av de stora satsningar som kommer att påverka ISY i närtid är Sveriges störst enskilda forskningssatsning WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, där Visionen även kommer att vara en viktig kugge för att underlätta samarbetet mellan akademin och industrin.

– Det ska vara en enkel resa för industrin att ta sig från forskning och utveckling till att testa här tillsammans med andra. Vi kan handgripligen föra samman forskningsresultat från oss och från industrin, sa Martin Rantzer, ansvarig för WARA PS, den forskningsarena inom WASP som ska fokusera på personlig säkerhet.
Autonoma fordon
WARA PS står för WASP Autonomous Research Arenas Public Safety och är en fullskalig testplats som ska byggas upp utanför Västervik. På ett 4x6 mil stort område, som innefattar både land och hav, ska flygande autonoma farkoster samarbeta med autonoma snabba båtar för att exempelvis rädda människor i sjönöd.

– Vi är i systemdefinitionsfasen nu, men den första versionen av demosystemet ska vara klar i september 2018. Då ska vi visa upp det senaste inom forskningen och av vad våra industripartners förmår, sa Martin Rantzer.

Andra viktig forskningssatsningar inom ISY där Visionen ger nya möjligheter är exempelvis ELLIIT och Security Link - strategiska forskningssatsningar inom IT och mobil kommunikation respektive säkerhet och krisberedskap.

Visionen invigd

Nao håller upp bandet

Nao i färd med att höja upp bandet för rektor att klippa.

Roboten som inte väjer för hinder

Roboten som tar sig över hinder Karl Öfverström

Helen Dannetun samtalar med Nao och Pepper

Helen Dannetun i samtal med Neo och Pepper förgyllde invigningen.

Forskning och utbildning